ΕΡΕΥΝΑ

Το κρυφό πυρηνικό ατύχημα

Συνέβη το 2017 και σκέπασε την Ευρώπη με ένα τεράστιο ραδιενεργό σύννεφο.

Photo Credit U.S. Army/Carl Anderson

Η ακτινοβολία εντοπίστηκε στη μονάδα παραγωγής ραδιενέργειας Μάγιακ (Mayak) στο Chelyabinsk (Τσελιαμπίνσκ), στα Ουράλια, αλλά το ατύχημα έχει μείνει μυστικό, ενώ η Ρωσία αρνείται ότι συνέβη…

Το «ορφανό» πυρηνικό ατύχημα προκάλεσε ένα νέφος, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν μεταξύ 30 και 100 φορές πάνω από το επίπεδο της ραδιενέργειας που απελευθερώθηκε μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011.

Το σύννεφο εντοπίστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017 και η Ρωσία επιβεβαίωσε, μεν, ότι κατά την εποχή εκείνη ανιχνεύθηκε ένα σύννεφο πυρηνικής ακτινοβολίας στα Ουράλια, αλλά δεν αναγνώρισε ποτέ καμία ευθύνη για διαρροή, ούτε ότι σημειώθηκε πυρηνικό ατύχημα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας έρευνας, ο πυρηνικός επιστήμονας Γκέοργκ Σταϊνχάουζερ (Georg Steinhauser) του Πανεπιστημίου Λάιμπνιτς (Leibniz), στο Ανόβερο, έχει τελείως αντίθετη γνώμη.

Photo Credit IRSN

Όπως δήλωσε, πάνω από 1.300 μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης από όλο τον κόσμο έδειξαν ότι μεταξύ 250 και 400 τεραμπεκερέλ ραδιενεργού ρουθηνίου-106 απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Το ισότοπο αυτό μπορεί να παραχθεί ως παραπροϊόν κατά τη διάρκεια της πυρηνικής σχάσης των ατόμων του ουρανίου-235.

Πάντως, το σύννεφο πυρηνικής ακτινοβολίας, το οποίο προέκυψε ήταν αρκετά αραιωμένο ώστε να μην προκληθεί καμία βλάβη στους ανθρώπους, αν και κάλυψε μια τεράστια έκταση. Εντοπίσθηκε στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, την Ασία, την Αραβική Χερσόνησο αλλά ακόμη και στην Καραϊβική.

Οι προηγμένες μετεωρολογικές μελέτες που έγιναν στο πλαίσιο αυτής της νέας έρευνας, έδειξαν ότι το σύννεφο θα μπορούσε να προέλθει μόνο από τη μονάδα Mayak στη Ρωσία, είπε ο Steinhauser.

Το ατύχημα ήρθε λίγο περισσότερο από 60 χρόνια από τότε που ένα άλλο είχε συμβεί στο Mayak το 1957, προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες εκλύσεις ακτινοβολίας στην ιστορία της περιοχής.

Photo Credit U.S. Army/Carl Anderson

Ήταν, βέβαια, το δεύτερο μετά από την έκρηξη του 1986 και την πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, ο οποίος βρίσκεται τώρα στο Ουκρανία.

Στο ατύχημα του 1957, γνωστό ως καταστροφή του Κιστίμ (Kyshtym) από το όνομα μιας κοντινής πόλης, εξερράγη μια δεξαμενή υγρών πυρηνικών αποβλήτων, εξαπλώνοντας ραδιενεργά σωματίδια πάνω από την περιοχή και προκαλώντας ένα ραδιενεργό ρεύμα καπνού, το οποίο εξαπλώθηκε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Η μελέτη έδειξε ότι το ατύχημα του 2017 στο Mayak ήταν απίθανο να προκλήθηκε από μια σχετικά απλή απελευθέρωση ραδιενεργού αερίου, δήλωσε ο Steinhauser.

Η Ρωσία, αν και δεν αναγνώρισε ότι συνέβη κάποιο ατύχημα, ίσως επειδή κατασκευάζεται εκεί πλουτώνιο για θερμοπυρηνικά όπλα, σύστησε επιτροπή για τη διερεύνηση του ραδιενεργού νέφους.

Η ρωσική επιτροπή αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να προσδιοριστεί εάν ένα πυρηνικό ατύχημα ήταν υπεύθυνο για το σύννεφο. Όμως, ο Steinhauser και η ομάδα του ελπίζουν ότι ενδέχεται να εξετάσει και πάλι αυτή την απόφαση υπό το πρίσμα της νέας έρευνας.

Photo Credit U.S. Army/Carl Anderson

Η διεθνής ομάδα εμπλεκόμενων επιστημόνων ενδιαφέρεται έντονα να μάθει περισσότερα για τις αιτίες της.

«Είναι δική μας ευθύνη να μάθουμε από αυτό το ατύχημα. Δεν πρόκειται να κατηγορήσουμε τη Ρωσία, αλλά για να αντλήσουμε διδάγματα», δήλωσε.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.