ΖΩΗ

Το καφενείο των σκουπιδιών

Προσφέρει τροφή, με αντάλλαγμα απορρίμματα πλαστικών…

Το καφέ στην πόλη Αμπικαπούρ (Ambikapur), στην Ινδία, παίρνει τα σκουπίδια, τα οποία στη συνέχεια τα μετατρέπει σε βασικό υλικό για τη δημιουργία δρόμων.

Ήδη, υπάρχουν περίπου 100.000 χιλιόμετρα τέτοιων δρόμων σε όλη τη χώρα, καθώς όλες οι αστικές περιοχές χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα πλαστικά από το 2015 με εντολή της κυβέρνησης.

Το καφέ βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία στον πιο πολυσύχναστο τερματικό σταθμό λεωφορείων της πόλης και ανήκει στη Δημοτική Επιχείρηση.

Αν και υπάρχουν τέτοιες καφετέριες και σε άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, τα σκουπίδια πλαστικών που συλλέγονται για το καφενείο του Ambikapur είναι μοναδικά, διότι πηγαίνουν απευθείας στους δρόμους της πόλης.

Η πρακτική της τήξης πλαστικού και της ενσωμάτωσής του σε υλικά επίστρωσης δεν είναι νέα στην Ινδία. Η καινοτόμος χημική διαδικασία καθοδηγείται από τον καθηγητή Rajagopalan Vasudevan, αλλά έχει επίσης τροποποιηθεί από μηχανικούς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας παραγωγής πλαστικού Dow Chemical.

«Το πλαστικό είναι ένα εξαιρετικό προϊόν. Διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα που αποτελεί πρόβλημα εάν πρόκειται για απόβλητα, αλλά όχι στην προκειμένη περίπτωση», δήλωσε ο μηχανικός Τόμπι ΜακΚάρτνεϊ (Toby McCartney), του οποίου η εταιρεία παράγει ανακυκλωμένα πλαστικά σφαιρίδια, τα οποία αναμειγνύονται με άλλα υλικά για την κατασκευή των δρόμων.

Σύμφωνα με τον McCartney, οι πλαστικοί δρόμοι διαρκούν τρεις φορές περισσότερο από τους συμβατικούς και χρειάζονται λιγότερη συντήρηση. Είναι πιο ανθεκτικοί στις πλημμύρες και είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν λακκούβες. Ο McCartney τόνισε επίσης ότι το πρωτότυπο του δεν διαλύεται και δεν εισέρχεται σε οικοσυστήματα.

Με αρχικό προϋπολογισμό μόλις 7.000 δολάρια, το καφενείο είναι τριπλό για τους στόχους της κυβέρνησης, καθώς αντιμετωπίζει την επισιτιστική ανασφάλεια, καθαρίζει τους δρόμους και βελτιώνει τις υποδομές.

Πηγή: Inhabitat / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.