ΖΩΗ

Ο πόλεμος των αυγών!

Μέχρι και πυροβολισμοί έπεφταν…

Photo Credit Dave

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, αποτελεί ένα μέρος της ιστορίας της Αμερικής και συνέβη παράλληλα με τον «πυρετό του χρυσού», στην Καλιφόρνια.

Στην δεκαετία του 1850 προέκυψε ένα εμπόρευμα, το οποίο, αν και δεν ήταν πολύτιμο, έγινε τόσο σπάνιο και ακριβό που οι άνθρωποι κυριολεκτικά σκοτώνονταν μεταξύ τους. Αυτό το εμπόρευμα ήταν… αυγά!

Η αναζήτηση του χρυσού προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες μαζικές μεταναστεύσεις στην αμερικανική ιστορία και έφερε περίπου 300.000 χρυσοθήρες από όλο τον κόσμο, στην τότε αραιοκατοικημένη πρώην μεξικανική επικράτεια της Καλιφόρνιας.

Photo Credit Sabine’s Sunbird

Τα πλοία χύθηκαν στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο και αυτός ο μικρός παραθαλάσσιος οικισμός με περίπου 200 κατοίκων, κατέληξε να γίνει μια ακμάζουσα πόλη των 36.000 κατοίκων.

Η ταχεία άνοδος του πληθυσμού οδήγησε στην έλλειψη φαγητού. Μόλις εξαφανίστηκαν όλα τα κοτόπουλα και τα αυγά στην περιοχή του κόλπου, οι άνθρωποι άρχισαν να ψάχνουν αλλού για την καθημερινή αναζήτηση των πρωτεϊνών τους.

Μόλις 30 μίλια από την ακτή του Σαν Φρανσίσκο, είναι μια ομάδα νησιών τα οποία ονομάζεται Φάραλον (Farallon), και φιλοξενούν τη μεγαλύτερη αποικία θαλάσσιων πτηνών στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός από την Αλάσκα και τη Χαβάη.

Photo Credit Christiana Carvalho

Οι Ρώσοι έμποροι ήταν οι πρώτοι που εκμεταλλεύονταν τον φυσικό πόρο της θάλασσας. Τις φώκιες και τις φάλαινες για τα δέρματα και τα έλαια και τα αυγά από διάφορα θαλασσοπούλια.

Μάλιστα, ένα από αυτά, η ούρια, ένα είδος αλκίδων, κάνει αυγά μεγαλύτερα από της κότας και με πιο σκληρό κέλυφος. Πράγμα που διευκόλυνε τη μεταφορά τους χωρίς να σπάνε εύκολα.

Την ιστορία με τα αυγά ξεκίνησε ένας γιατρός, που ονομαζόταν Ρόμπινσον και ο γαμπρός του, οι οποίοι πήγαν στα νησιά και φόρτωσαν όλα τα δοχεία που είχαν με αυγά.

Photo Credit Arthur Bolton/California Academy of Sciences

Αν και έχασαν το μεγαλύτερο μέρος από την τρικυμία, ο γιατρός κατόρθωσε να αποκομίσει κέρδος 3.000 δολαρίων, πουλώντας 1 δολάριο το αυγό (30 δολάρια σήμερα), δηλαδή ένα υπερβολικά μεγάλο ποσό.

Τα αυγά των συγκεκριμένων πουλιών έχουν και πολύ ελκυστική εμφάνιση. Το αυγό παραμένει διαυγές και ζελατινώδες, ακόμα και όταν τηγανίζεται, και ο κρόκος έχει φλογερό πορτοκαλί χρώμα.

Η γεύση δεν είναι τόσο καλή, καθώς παραπέμπει σε ψάρι, αλλά τα αυγά αυτά ήταν η μοναδική πηγή πρωτεΐνης για τους χρυσοθήρες, οι οποίοι τα αναζητούσαν σε πανδοχεία και εστιατόρια.

Photo Credit Eadweard Muybridge

Μόλις διαπιστώθηκε η έλλειψη και κυκλοφόρησε το κέρδος του γιατρού, άρχισε η μαζική συλλογή αυγών από τα θαλασσοπούλια.

Διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, αρκετοί ανέβαιναν πάνω στα βράχια και τις απότομες κοιλάδες, δίνοντας μάχη με τα πουλιά που φρουρούσαν τα αυγά τους.

Στη διάρκεια μιας σεζόν, η οποία ξεκινούσε από τον Μάιο και έληγε τον Αύγουστο, συγκεντρώνονταν πάνω από 500.000 αυγά.

Photo Credit Arthur Bolton/California Academy of Sciences

Οι «αυγοσυλλέκτες» φορούσαν και ένα ειδικό πουκάμισο με ενσωματωμένες τσέπες, τις οποίες γέμιζαν και μπορούσαν να πάρουν περισσότερα αυγά.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίσσονταν ομαλά, καθώς ο ανταγωνισμός ήταν έντονος και οι φιλονικίες μερικές φορές κλιμακώνονταν και οδηγούσαν σε μαχαιρώματα και πυροβολισμούς.

Η κυβέρνηση απάντησε στις διαμάχες, παραχωρώντας στην εταιρεία ωοτοκίας του Ειρηνικού το αποκλειστικό δικαίωμα στην εκμετάλλευση του νησιού.

Photo Credit Duncan Wright.

Για άλλες δύο δεκαετίες, η εταιρεία αυγών κατέστρεψε την αποικία των θαλάσσιων πτηνών, αποδεκατίζοντας τον πληθυσμό τους από 500.000 ζευγάρια σε μόλις 6.000.

Η συλλογή αυγών, απαγορεύτηκε τελικά το 1881. Έκτοτε, ο πληθυσμός των πτηνών έχει ανακάμψει και τώρα υπάρχουν 160.000 ζευγάρια στα νησιά Farallon.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.