ΖΩΗ

Πρόβλεψη καταιγίδων από βδέλλες!

Παράξενη μέθοδος του 19ου αιώνα.

Photo Credit Badobadop

Ορισμένα ζώα έχουν την ενστικτώδη ικανότητα να προβλέπουν αλλαγές στον καιρό. Οι βάτραχοι φωνάζουν όταν πλησιάζει μια καταιγίδα, τα πουλιά επιστρέφουν στη φωλιά τους, οι αγελάδες, τα πρόβατα και τα μυρμήγκια γίνονται ανήσυχα.

Ο Τζορτζ Μέριγουέδερ (George Merryweather), ένας Άγγλος γιατρός και εφευρέτης του 19ου αιώνα, παρατήρησε ότι οι ιατρικές βδέλλες τις οποίες χρησιμοποιούσε στους ασθενείς του, συμπεριφέρονταν διαφορετικά όταν ο καιρός χειροτέρευε.

Η κάθε βδέλλα βρισκόταν μέσα σε ένα μικρό γυάλινο βάζο με νερό, και ήταν ήρεμη στο κάτω μέρος όταν ο καιρός ήταν καλός. Αλλά αρκετές ώρες πριν αλλάξει, άρχισε να κινείται έντονα.

Αν ήταν να έρθει απλή βροχή, έβγαινε έξω από το νερό και αν ερχόταν καταιγίδα, μια βδέλλα έμπαινε σε μια μπάλα στην κορυφή του βάζου και παρέμενε έτσι σε όλη τη διάρκειά της. Μόλις ο καιρός ηρεμούσε, η βδέλλα επέστρεφε στον πυθμένα του βάζου.

Ο Merryweather αποφάσισε να εκμεταλλευτεί αυτή τη φυσική ενέργεια τους κατασκευάζοντας μια συσκευή πρόβλεψης καταιγίδας που περιέγραψε ως «Ένα Ατμοσφαιρικό Ηλεκτρομαγνητικό Τηλεγράφημα, το οποίο έγινε από το ένστικτο των ζώων», αλλά κατέληξε να το ονομάσει με τον μικρότερο τίτλο «Tempest Prognosticator».

Ο «Προγνωστικός έλεγχος» αποτελείτο από 12 γυάλινες φιάλες, οι οποίες περιείχαν μια ζωντανή βδέλλα περίπου τριών εκατοστών, και είχε νερό μέχρι τη μέση.

Photo Credit the justified sinner

Στον λαιμό της γυάλινης φιάλης είχε τοποθετήσει ένα κομμάτι μπανέλας, το οποίο ήταν συνδεδεμένο με σύρματα, που κατέληγαν σε ένα μικρό σφυρί και στην κορυφή ήταν μια μεγάλη μεταλλική καμπάνα.

Οι 12 φιάλες τοποθετήθηκαν με κυκλικό τρόπο γύρω από το μεταλλικό κουδούνι.

Όταν πλησίαζε μια καταιγίδα, οι μεταβολές στην ατμοσφαιρική πίεση οδήγησαν τους βδέλλες να βγουν από το νερό και να ανέβουν στο λαιμό των μπουκαλιών, απομακρύνοντας τη μπανέλα και οδηγώντας το σφυρί να χτυπήσει την καμπάνα.

Όταν αρκετές καμπάνες χτυπούσαν διαδοχικά, μια καταιγίδα ήταν «προγνωσμένη»!

Σε ένα δοκίμιο, στο οποίο περιγράφει τη συσκευή, ο Merryweather σημείωσε ότι οι βδέλλες, τις οποίες χαρακτήρισε ως «κριτική επιτροπή φιλοσοφικών συμβούλων», τοποθετήθηκαν σε γυάλινες φιάλες σε έναν κύκλο για να τους εμποδίσουν να αισθανθούν «τη θλίψη της απομόνωσης».

Photo Credit Badobadop

Ο Merryweather πέρασε πάνω από ένα χρόνο το 1850, σε δοκιμές της συσκευής και έστελνε επιστολές στον πρόεδρο της Φιλοσοφικής Εταιρείας και στο Ινστιτούτο Γουίτμπι (Whitby), κάθε φορά που οι βδέλλες προέβλεπαν μια καταιγίδα.

Αργότερα, πίεσε την κυβέρνηση να κάνει χρήση του σχεδιασμού του γύρω από τη βρετανική ακτογραμμή, αλλά αυτή αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο του πρωτοπόρου της μετεωρολογίας Ρόμπερτ Φίτσροϊ (Robert FitzRoy).

Ο προγνωστικός έλεγχος του Merryweather δεν κατάφερε να πιάσει όπως πίστευε. Ακόμα και το αρχικό όργανο που εκτέθηκε στη μεγάλη έκθεση του 1851 χάθηκε. Ένα αντίγραφο της μηχανής πρόγνωσης καιρού υπάρχει τώρα στο μουσείο Whitby.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.