ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Το ψάρι που πετά πάνω από τα κύματα!

Μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα ψηλά…

Το χελιδονόψαρο ή ψάρι που πετά (Flying Fish), με το επιστημονικό όνομα Exocoetidae, αποτελεί ένα από τα πολύ όμορφα παράδοξα της φύσης. Εκεί που κολυμπά, βγαίνει στην επιφάνεια και κάνει μια αξιοπρόσεκτη πτήση!

Για να μπορέσει μα πετάξει, διαθέτει δυνατά θωρακικά πτερύγια, τα οποία το βοηθούν να κινείται στον αέρα με μεγάλη άνεση και επιτυχία, καθώς και φτερά κοντά στην ουρά του.

Το χελιδονόψαρο είναι ψάρι των αλμυρών υδάτων και συγγενεύει με τις ζαργάνες. Έχει γκριζογάλανο χρώμα στη ράχη του και μακρόστενο σώμα με διχαλωτή ουρά. Το μήκος του φτάνει τα 30 εκατοστά.

Τα χελιδονόψαρα, προκειμένου να πετάξουν, αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα υποβρυχίως και εκτινάσσονται σαν τορπίλες, απλώνοντας τα πτερύγια τους.

Οι πτήσεις τους είναι συνήθως περίπου 50 μέτρα, αλλά ορισμένα ψάρια έχουν πετάξει μέχρι 200 ​​μέτρα ή περισσότερο.

Κάποια είδη ιπτάμενων ψαριών έχουν διευρυμένα πτερύγια, τα οποία τους επιτρέπουν να πετάξουν μέχρι 400 μέτρα, ενώ έχουν δυνατότητα για πολύ καλύτερους ελιγμούς. Αυτά τα ψάρια είναι γνωστά ως τετράπλευρα ιπτάμενα ψάρια.

Για να γλιστρήσει προς τα πάνω, έξω από το νερό, ένα χελιδονόψαρο κινεί την ουρά του μέχρι και 70 φορές το δευτερόλεπτο.

Στη συνέχεια επεκτείνει τα θωρακικά πτερύγια και τα ανασηκώνει ελαφρώς προς τα πάνω, για να του παρέχουν ώθηση.

Στο τέλος μιας πτήσης, διπλώνει τα θωρακικά πτερύγια για να επανέλθει στη θάλασσα ή πέφτει με την ουρά του στην επιφάνεια του νερού, για να το σπρώξει και να συνεχίσει την εναέρια περιπέτειά του.

Το καμπύλο προφίλ των πτερυγίων του είναι συγκρίσιμο με το αεροδυναμικό σχήμα ενός φτερού πουλιού. Τα ιπτάμενα ψάρια επωφελούνται από τα ανοδικά ρεύματα αέρα, για να αυξήσουν τον χρόνο πτήσης τους.

Τα χελιδονόψαρα πιστεύεται ότι έχουν εξελίξει αυτή την αξιοσημείωτη δυνατότητα, προκειμένου να ξεφεύγουν από τους πολλούς θηρευτές του.

Στους διώκτες τους περιλαμβάνονται το σκουμπρί, ο τόνος, ο ξιφίας και άλλα μεγάλα ψάρια. Δυστυχώς, αυτός ο ιπτάμενος ελιγμός δεν αρκεί για να ξεφύγει από το μεγαλύτερο θηρευτή στη γη, τον άνθρωπο.

Τα ιπτάμενα ψάρια αλιεύονται σε ασιατικές χώρες όπως η Ιαπωνία, το Βιετνάμ και η Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της Καραϊβικής όπου είναι μια εξαιρετική λιχουδιά.

Πληροφορίες και εικόνες από Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.