ΜΟΥΣΕΙΑ

Το μεγαλύτερο τραπεζικό αρχείο στον κόσμο

Υπάρχουν έγγραφα από το 1500!

Το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Νάπολης (Banco di Napoli) μπορεί να θεωρηθεί ως η μεγαλύτερη αρχειακή συλλογή τραπεζικών εγγράφων σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχουν έγγραφα, τα οποία χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1500 μέχρι σήμερα.

Αποθηκεύονται σε 330 δωμάτια, τα οποία βρίσκονται σε δύο διαφορετικά κτίρια, το Palazzo Ricca και το Palazzo Cuomo, στο Ίδρυμα της Τράπεζας, το οποίο είναι σε ένα διάσημο δρόμο στην καρδιά της Νάπολης, τη Via dei Tribunali.

Το περιεχόμενο αυτών των εγγράφων κυμαίνεται από την οικονομική, κοινωνική και καλλιτεχνική ιστορία της νότιας Ιταλίας, σε έγγραφα σχετικά με τη δομή και την εξέλιξη των τραπεζικών και πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και τις επιχειρηματικές συμβάσεις με άλλα ευρωπαϊκά έθνη.

Το αρχείο της παλαιότερης τράπεζας στην Ευρώπη, η οποία γεννήθηκε το 1539, σήμερα είναι ένα ίδρυμα με πολύτιμα έγγραφα που χρονολογούνται από τα τέλη του 1400 και αντιπροσωπεύουν τα πρώτα δείγματα τραπεζικής δραστηριότητας.

Εκεί, υπάρχει η καταχώρηση πληρωμής του Καραβάτζο, πληρωμές για τις ανασκαφές της Πομπηίας, αναφορές στα κοσμήματα του «Θησαυρού του Σαν Τζενάρο», πολιούχου της πόλης, έγγραφα για την εξαγωγή γλυκόριζας από την περιοχή της Καλαβρίας στην Ολλανδία, την παρουσία της οικογένειας των τραπεζιτών της Ρότσιλντ στη Νάπολη, τις θρησκευτικές γιορτές και πολλά άλλα.

Το αρχείο διατήρησε τους ελέγχους, οι οποίοι ονομάζονταν εκείνη την εποχή «bancali», καθώς και πολλά βιβλία με λογιστικές καταχωρήσεις.

Πολλοί λόγιοι συμβουλεύονται αυτά τα έγγραφα για πολλούς λόγους: ο ένας είναι ότι οι αιτίες των πληρωμών γράφτηκαν με μεγάλη λεπτομέρεια, γεγονός που τα καθιστά αξιόπιστα για έρευνα, μελέτη και συμβολή σε δημοσιεύσεις, σε πολλούς τομείς.

Ακόμα, υπάρχουν και ποιήματα ή ζωγραφιές που έκαναν σε χαρτιά τραπεζικοί υπάλληλοι για να περνούν την ώρα τους. Όλα έχουν περιληφθεί στο βιβλίο «Piaceri di noia» (Ευχαρίστηση της Πλήξης), από τον Ναπολιτάνο καλλιτέχνη Γκιουζέπε Ζέλοβα (Giuseppe Zevola) που τα συγκέντρωσε.

Archivio Storico del Banco di Napoli- 4K from giulia giannola on Vimeo.

Πηγή: Design You Trust / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.