ΕΡΕΥΝΑ

Τι προκαλεί το κλάμα στο σώμα μας;

Τα δάκρυα εξυπηρετούν πολλούς σκοπούς.

Είτε προκαλείται από ταινίες μελό είτε από ευτυχισμένες στιγμές ή αλλεργίες, το κλάμα φαίνεται ότι παίζει σημαντικούς ρόλους, από τη στιγμή που ερχόμαστε στον κόσμο.

Τα δάκρυα μπορεί να φαίνονται όλα τα ίδια όταν κυλούν από τα μάτια, αλλά υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι:

Ο πρώτος είναι τα βασικά. Αυτά υπάρχουν συνεχώς, προστατεύοντας τον κερατοειδή από το στέγνωμα. Έρευνα έχει δείξει ότι τα μάτια παράγουν από 140 έως 280 γραμμάρια βασικών δακρύων κάθε μέρα.

Ο δεύτερος είναι αυτά της αντανάκλασης, τα οποία ενεργοποιούνται όταν τα μάτια ερεθιστούν από διάφορους παράγοντες, όπως καπνός, σκόνη ή καπνογόνα.

Τα αντανακλαστικά δάκρυα υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες για να πλημμυρίζουν τα ερεθισμένα μάτια, και μπορεί να περιέχουν επιπλέον αντισώματα, για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των βακτηρίων από τον ερεθισμό.

Ο τρίτος τύπος είναι τα συναισθηματικά, τα οποία παράγονται με όλα τα συναισθήματα, όπως χαρά, θλίψη, φόβο ή άγχος. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα συναισθηματικά δάκρυα περιέχουν ορμόνες και πρωτεΐνες, οι οποίες δεν βρίσκονται σε άλλους τύπους δακρύων.

Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα συναισθηματικά δάκρυα μπορούν να ενισχύσουν τις σχέσεις. Τα δάκρυα αυτά ενεργούν ως ένα σημάδι υποχώρησης, φέρνοντας έτσι τους ανθρώπους πιο κοντά.

Και δεν είναι μόνο αυτές οι περιπτώσεις δακρύων.

Τα μωρά κλαίνε για να μας ενημερώσουν ότι χρειάζονται κάτι και για να προσελκύσουν την προσοχή μας. Είναι ο τρόπος με τον οποίο λένε ότι είναι πεινασμένα, ότι νυστάζουν ή ότι νιώθουν άβολα.

Τα αγόρια και τα κορίτσια κλαίνε σε ίδιο ποσοστό, αν και καθώς μεγαλώνουν, οι γυναίκες τείνουν να κλαίνε περισσότερο από τους άνδρες.

Τα μωρά μαθαίνουν σε περίπου 9 μήνες ότι μπορούν να κάνουν τους γονείς τους ό,τι θέλουν με το κλάμα. Αυτή είναι η αρχή όσων ορισμένοι εμπειρογνώμονες ονομάζουν «χειραγωγικό κλάμα».

Μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν αυτό το είδος κλάματος στην ενηλικίωση, προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους.

Επίσης, το κλάμα μπορεί να εξουδετερώνει τον θυμό, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι συχνά κλαίνε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής επιχειρημάτων. Κυρίως, όταν αισθάνονται ένοχοι και θέλουν να συγχωρεθούν.

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι το κλάμα απελευθερώνει ορμόνες αντιμετώπισης του στρες και των τοξικών ουσιών, οι οποίες μπορούν να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια του άγχους.

Μια μελέτη διαπίστωσε, ακόμα, ότι το κλάμα μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση της αναπνοής κατά τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων.

Όλοι οι ερευνητές πάντως, είναι υπέρ του αβίαστου κλάματος για θεραπευτικούς σκοπούς. Μάλιστα, κάποιες μελέτες λένε ότι η συγκράτηση των δακρύων συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης…

Πηγή: Mother Nature Network / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.