FOOD

Η πόλη που έφερε την επανάσταση στα ζυμαρικά

Παρασκευάζει τον «λευκό χρυσό της» από το 1200…

Photo Credit Lane Nieset

Η παράκτια πόλη της Ιταλίας Γκρανιάνο (Gragnano), στην περιοχή της Καμπανίας της Ιταλίας, 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Νάπολης, έγινε γνωστή στα τέλη του 1700 για την παραγωγή των ιδιαίτερων μακαρονιών της.

Η «Πόλη των ζυμαρικών», όπως καθιερώθηκε να λέγεται, προσέλκυε του πλούσιους Ευρωπαίους, ακόμα και τον βασιλιά Φερδινάνδο II της Νάπολης, ο οποίος έγινε «διαφημιστής» των μακαρονιών της και έκανε τους παραγωγούς επίσημους προμηθευτές του παλατιού.

Το Gragnano έχει 29.000 κατοίκους και διαθέτει ένα μοναδικό στοιχείο για την παρασκευή των ιδιαίτερων ζυμαρικών του: τον άνεμο, ο οποίος φυσά από όλες τις κατευθύνσεις, από τα γύρω βουνά και τη θάλασσα, ώστε να τα στεγνώνει γρήγορα.

Σε αυτήν την περιοχή δεν φτιάχνουν τα γνωστά υγρά ζυμαρικά. Αυτά, δηλαδή, που γίνονται από μείγμα αλεύρου σιταριού, νερού και αυγών και είναι πιο συνηθισμένα στις περιφέρειες του Πεδεμοντίου, της Λομβαρδίας και της Βένετο, όπου η ζύμη πιέζεται μέσω κυλίνδρων, για να σχηματίσει ταλιατέλες ή τορτελίνια.

Photo Credit Lane Nieset

Αντίθετα για τα ξηρά ζυμαρικά απαιτούν μόνο δύο συστατικά: νερό και σιμιγδάλι από σκληρό σιτάρι, το οποίο παίρνει σχήμα μέσα από παραδοσιακές χάλκινες μήτρες, που παρέχουν ένα πιο χοντρό σχήμα στο τελικό προϊόν, δίνοντας στο ζυμαρικό την ικανότητα να απορροφά περισσότερη σάλτσα.

Αυτά στη συνέχεια απλώνονται για να ξεραθούν. Με αυτή τη μέθοδο παρασκευάζονταν ζυμαρικά στην περιοχή από το 1200, σύμφωνα με ιστορικούς μελετητές.

Σχεδόν το 70% του πληθυσμού του Gragnano εμπλέκονταν στον τομέα των ζυμαρικών και 100.000 κιλά ζυμαρικών παράγονταν καθημερινά, στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Το Gragnano αναδιαμορφώθηκε βιομηχανικά ως «πόλη των ζυμαρικών», δεδομένου ότι τα εργοστάσια του εξήγαγαν τεράστιες ποσότητες ζυμαρικών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες στους Ιταλούς, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει εκεί.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, η πόλη διέθετε περίπου 120 εργοστάσια ζυμαρικών. Η βιομηχανική έκρηξη, ωστόσο, αντικατέστησε την παραδοσιακή μέθοδο ξήρανσης με μηχανές σε αεριζόμενους χώρους, μειώνοντας τον αριθμό των εργοστασίων σε 42.

Photo Credit Giuseppe Di Martino

Και ενώ εξήγαγαν ζυμαρικά σε νέες αγορές, τα μηχανικά εργαλεία αντικατέστησαν τους ανθρώπους, αυξάνοντας την ανεργία. Αυτός ήταν ο καταλύτης που οδήγησε πολλούς εργάτες να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, αναζητώντας εργασία.

Όσοι έμειναν στον τόπο τους, έστρεψαν το ενδιαφέρον στην ποιότητα του προϊόντος τους και στις παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής, καθώς δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες βιομηχανίες.

Παράλληλα, όταν η εξαγωγή στις ΗΠΑ απαγορεύτηκε κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλαίσιο του σχεδίου κυβέρνησης για την οικονομική άμυνα, οι Ιταλοί στις ΗΠΑ που εισήγαγαν κάποτε το «λευκό χρυσό», δημιούργησαν την αργή διαδικασία ξήρανσης με τη βοήθεια μηχανών, για την παραγωγή ιταλικού στυλ ζυμαρικών για την αμερικανική αγορά.

Ένα πράγμα, όμως, δεν μπορούσαν να πετύχουν. Και αυτό ήταν η γεύση, η οποία στηριζόταν στα ιταλικά συστατικά τους και την παραδοσιακή μέθοδο.

Photo Credit Lane Nieset

Τα ζυμαρικά του Gragnano έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενο προϊόν από την ΕΕ, ενώ κάθε χρόνο γίνεται ένα διήμερο φεστιβάλ μακαρονιών, το οποίο συγκεντρώνει πάνω από 100.000 τουρίστες.

Πηγή: BBC / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:FOOD

Tagged as: , , ,

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.