ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Τι σημαίνουν τα γαβγίσματα των σκύλων

Κάτι λένε με αυτά…

Photo Credit Unsplash 

Οι σκύλοι βγάζουν διάφορους ήχους κατά καιρούς και ανάλογα με τις συνθήκες. Από κοινό γάβγισμα μέχρι ουρλιαχτό και κλάμα. Τι θέλουν να μας πουν;

Το γάβγισμα μπορεί να είναι τρόπος επικοινωνίας με τα άλλα σκυλιά ή με τους ιδιοκτήτες τους, ακόμα και να εκφράζουν με αυτό τις ανάγκες, τις απογοητεύσεις, τους φόβους και τις απολαύσεις τους. Αλλά ποια είναι η χροιά της κάθε φωνής;

Ένα σκυλί που είναι αναστατωμένο λόγω του άγχους του χωρισμού, για παράδειγμα, μπορεί να έχει ένα υψηλότατο, επαναλαμβανόμενο γάβγισμα.

Ένα γάβγισμα συναγερμού, διαφέρει γιατί είναι συνήθως απότομο και σταθερό, αλλά με μεγάλη ένταση.

Όταν ο σκύλος σας θέλει κάτι από εσάς, το γάβγισμα του είναι συνεχές. Το φοβισμένο γάβγισμα είναι χαμηλό, αλλά είναι συνήθως πιο γρήγορο.

Η γκρίνια είναι μεγαλύτερη από ένα χαμηλό βρυχηθμό και τα σκυλιά εμφανίζουν το στοιχείο της επιθετικότητας.

Το ουρλιαχτό δεν είναι κάτι που κάνουν όλα τα σκυλιά. Συχνά μεταδίδεται από σκύλο σε σκύλο και μπορεί ακόμα να αποτελεί μίμηση ενός ήχου, όπως για παράδειγμα της σειρήνας ενός ασθενοφόρου.

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι το ουρλιαχτό είναι ένας τρόπος που οι σκύλοι επικοινωνούν μεταξύ τους. Άλλοι ουρλιάζουν όταν μένουν μόνοι τους, προσπαθώντας να μιλήσουν με τους ιδιοκτήτες τους που τους άφησαν πίσω.

Τα σκυλιά συχνά κλαίνε όταν θέλουν κάτι. Ο σκύλος σας μπορεί να κλαίει όταν χρειάζεται να βγει έξω, όταν θέλει μια θεραπεία, να κάνει μια βόλτα ή απλώς θέλει την προσοχή σας.

Αλλά το γάβγισμα μπορεί επίσης να είναι σημάδι φόβου ή άγχους, επισημαίνει το AKC. Ένα σκυλί που φοβάται να πάει στον κτηνίατρο μπορεί να κλαψουρίζει, όταν φτάσετε εκεί. Ένα σκυλί με το άγχος του χωρισμού μπορεί να κλαψουρίζει, όταν μένει μόνο του.

Όταν ο σκύλος σας φωνάζει, κλαψουρίζει ή γκρινιάζει, είναι ακόμα ένα σημάδι ότι πονά. Ένας σκύλος μπορεί να πειράξει όταν παίζει ένα άλλο σκυλί, δαγκώνοντας πολύ δυνατά.

Αυτοί οι ήχοι είναι οι τρόποι με τους οποίους οι σκύλοι μεταδίδουν τη δυσφορία τους στα υπόλοιπο σκυλιά του σπιτιού ή στους ανθρώπους.

Ένας σκύλος μπορεί επίσης να φωνάζει σαν σημάδι έντονου ενθουσιασμού, για παράδειγμα όταν το αφεντικό του επιστρέφει μετά από μακρά απουσία. Συνήθως θα κλάψουν, θα κάνουν άλματα, θα γαβγίζουν, θα γλείφουν και θα κουνούν έντονα την ουρά τους.

Όταν το σκυλί σας πέφτει κάτω και αφήνει έναν αναστεναγμό, δείχνει έντονη ικανοποίηση ή σοβαρή απογοήτευση;

Θα μπορούσε να είναι είτε και τα δύο. Τα σκυλιά αναστενάζουν για διάφορους λόγους. Αν έχετε κάνει έναν υπέροχο περίπατο ή έχετε παίξει μαζί του, ο αναστεναγμός είναι πιθανόν ένα σημάδι ικανοποίησης.

Ωστόσο, αν το σκυλί σας έχει φέρει την μπάλα πέντε φορές και δεν την έχετε πετάξει πάλι, ο αναστεναγμός είναι πιθανότατα ένδειξη απογοήτευσης.

Τα κουτάβια κάνουν όλα τα είδη των δραματικών θορύβων όταν κοιμούνται, ενώ τα μεγαλύτερα σκυλιά κάνουν κάποιους ήχους όταν χαλαρώνουν στον δικό τους ύπνο.

Και στις δύο περιπτώσεις αυτοί είναι καλοί θόρυβοι που σε κάνουν να θέλεις να κάτσεις μαζί τους.

Πηγή: Mother Nature Network /  Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.