ΕΡΕΥΝΑ

Δέντρο στέλνει μόνο του Tweet για την κλιματική αλλαγή!

Και μάλιστα σε ζωντανή σύνδεση…

Με λίγη βοήθεια από τους επιστήμονες, μια κόκκινη βελανιδιά στο δάσος του Χάρβαρντ μοιράζεται μέσω του Twitter ενημερώσεις για την καθημερινότητά της και τις αλλαγές που υφίσταται από την αλλαγή του κλίματος.

Οι βελανιδιές περνούν από «τα ίδια περιβαλλοντικά βιώματα με εμάς», λέει η ερευνήτρια Κλαρίς Χαρτ (Clarisse Hart), από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το οποίο κάνει αυτή τη μελέτη .

Τα δέντρα, επισημαίνει, «βιώνουν απολύτως τη θερμότητα, τη βροχή, την ανάπτυξη, την αναπνοή, την εφίδρωση, και το φαγητό, κάνοντας όλα αυτά τα πράγματα που κάνουμε»…

Η βόρεια κόκκινη δρυς, με ύψος γύρω στα 25 μέτρα -είναι μία τα πιο ψηλά δέντρα στο δάσος- έχει παχύτερο κορμό από τα άλλα, πράγμα πολύ σημαντικό για τους επιστήμονες.

Ο Τιμ Ρέιντμαχερ (Tim Rademacher), ένας μεταδιδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνας, έκανε αυτό το δέντρο ξεχωριστό από τους γείτονες.

Το εξόπλισε με μια σειρά από αισθητήρες, οι οποίοι τροφοδοτούν τα δεδομένα σε ένα ρομποτάκι, που με τη σειρά του τα στέλνει στο Twitter!

Έτσι, μπορεί να μάθει κανείς πώς αισθάνεται και τι συμβαίνει στο δέντρο συνεχώς!

Ο Rademacher είχε εξετάσει άλλα δέντρα για τη θεραπεία του Twitter, συμπεριλαμβανομένου ενός σφενδάμου.
Αλλά έμεινε ένας καλός υποψήφιος, καθώς πληρούσε τις προϋποθέσεις που ήθελαν οι ερευνητές και ήταν ήδη γνωστό από ένα βιβλίο, το οποίο περιστρεφόταν γύρω από αυτό.

Έτσι, απέκτησε τον δικό του λογαριασμό, το @awitnesstree από τις 17 Ιουλίου 2019, όταν εισήχθη ως «ένας από τους παλαιότερους ζωντανούς οργανισμούς στο Διαδίκτυο»!

Το δέντρο θα συνεχίσει να στέλνει αυτοματοποιημένα tweet περίπου έξι φορές την εβδομάδα για το άμεσο μέλλον, αντλώντας από τα δεδομένα που προέρχονται από τους αισθητήρες του, οι οποίοι είναι σφηνωμένοι στο δέντρο και διασκορπισμένοι γύρω από τη γειτονιά του.

Ένας από τους αισθητήρες, για παράδειγμα, τοποθετήθηκε μέσα στον φλοιό του για να μετρήσει τη ροή των χυμών του.

Επειδή η ροή των χυμών μέσω των ριζών, των κλαδιών και του κορμού, επηρεάζεται από το νερό και τη θερμοκρασία, η διατήρηση των αισθητήρων βοηθά τους ερευνητές να καταλάβουν πώς το δέντρο ανταποκρίνεται στη θερμότητα και την ξηρασία.

«Οι τελευταίες δύο μέρες ήταν εξαιρετικά ζεστές για τον Ιούλιο», έγραψε στο tweet το δέντρο στις 21 Ιουλίου. «Πότε θα έρθει αυτό το τέλος αυτού του καύσωνα»;

Άλλοι αισθητήρες, που ονομάζονται δενδρομετρητές, μετρούν εποχιακές και καθημερινές διακυμάνσεις στον κορμό και τα κλαδιά του δέντρου.

Οι δακτύλιοι ανάπτυξης δείχνουν την επέκταση του δένδρου, από έτος σε έτος, κατά τη διάρκεια της ζωής του, αλλά και τα δένδρα διογκώνονται και συρρικνώνονται σε ημερήσια κλίμακα, καθώς απορροφούν το νερό και στη συνέχεια μεταφέρονται μέσα από τα φύλλα τους.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η κατανόηση αυτών των μοτίβων θα ρίξει περισσότερο φως στο πώς τα ίδια τα κύτταρα βοηθούν στην αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα και αντισταθμίζουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Φέτος, ο κορμός μου έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,5 χιλιοστό σε διάμετρο» έγραψε το δέντρο στις 24 Ιουλίου. Συνέχισε, μάλιστα, να περιγράφει την εσωτερική του ζωή, με έναν δικό του τρόπο.

«Τα δαχτυλίδια που παράγω τώρα, φαίνονται πιο σκούρα και περιέχουν περισσότερο άνθρακα από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους δακτυλίους «πρώιμου ξύλου»».

Ο λογαριασμός αντλεί επίσης από τις εικόνες οι οποίες καταγράφηκαν από την PhenoCam – μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που βγάζει φωτογραφίες κάθε 30 λεπτά.

Ο ρυθμός τροφοδοσίας μέσω του Twitter είναι σαν να γράφεται ένα ημερολόγιο, καθώς οι ερευνητές το θεωρούν συναρπαστικό για το κοινό.

Αν το δέντρο αναφέρει ότι είναι ζεστό, αυτή είναι μια αντικειμενική παρατήρηση – η οποία βασίζεται στη σύγκριση της θερμοκρασίας της ημέρας με τις δεκαετίες των δεδομένων. Αλλά ο τόνος είναι φιλικός και άμεσος, ώστε ένας αναγνώστης ξεχνά ότι δεν υπάρχει άνθρωπος από την άλλη πλευρά.

«Ο κορμός και τα κλαδιά μου βρίσκονται σε γρήγορη ανάπτυξη» έγραψε το δέντρο στις 22 Ιουλίου, περιγράφοντας ότι «ο κορμός μου έχει αυξηθεί 0.255 χιλιοστά και τα κλαδιά μου 0.279 χιλιοστά μέχρι στιγμής αυτό τον μήνα».

Στις 21 Ιουλίου, σημείωσε ότι η μέση θερμοκρασία είχε διαμορφωθεί σε 80,5 βαθμούς Φαρενάιτ (26,7 Κελσίου), καθιστώντας την «24η πιο ζεστή ημέρα που μπορώ να θυμηθώ».

Είναι αρκετά συνηθισμένο για τους ερευνητές να τοποθετούν αισθητήρες στα υποκείμενα της μελέτης του, από φάλαινες μέχρι δέντρα. Αλλά αυτά τα δεδομένα δεν φτάνουν συνήθως στο ευρύ κοινό με οποιονδήποτε άμεσο και προσβάσιμο τρόπο.

Και αυτό που κάνουν με τη βελανιδιά, είναι πρωτοποριακό, ελπίζοντας ο κόσμος να θελήσει να μάθει τι συμβαίνει στο δάσος, απευθείας από το ίδιο το δέντρο…

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.