ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κούτσουρο εξακολουθεί να είναι ζωντανό

Έπρεπε να έχει ξεραθεί αρκετά χρόνια πριν!

Photo Credit Sebastian Leuzinger

Ένα παράξενο φαινόμενο διαπίστωσαν επιστήμονες σε δάσος Νέας Ζηλανδίας, καθώς είδαν ένα κούτσουρο να είναι ζωντανό, κρατώντας τις ρίζες των γειτονικών δέντρων και ανταλλάσσοντας νερό και πόρους μέσω του κοινού συστήματος ριζών.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο iScience, περιγράφει λεπτομερώς πώς τα δέντρα διατηρούν ζωντανά κούτσουρα, ενδεχομένως σε αντάλλαγμα για επέκταση και πρόσβαση σε μεγαλύτερα ριζικά συστήματα.

Την έρευνα διενήργησαν οι καθηγητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Όκλαντ, Μάρτιν Μπάντερ (Martin Bader) και Σεμπάστιαν Λεουζίνγκερ (Sebastian Leuzinger).

Αποφάσισαν να διερευνήσουν πώς τα κοντινά δέντρα κρατούσαν ζωντανό ένα κούτσουρο, με τη μέτρηση της ροής του νερού τόσο στο κούτσουρο όσο και στα γύρω δέντρα, τα οποία ανήκουν στο ίδιο είδος.

Αυτό που βρήκαν είναι ότι οι ρίζες του κούτσουρου και των γύρω ειδών έδεναν μεταξύ τους, δείχνοντας ότι ένα δέντρο αναγνωρίζει ότι ένας κοντινός ριζικός ιστός, αν και γενετικά διαφορετικός, είναι αρκετά παρόμοιος, ώστε να επιτρέπει την ανταλλαγή πόρων.

Photo Credit Unsplash 

«Για το κούτσουρο, τα πλεονεκτήματα είναι προφανή-θα ήταν νεκρό χωρίς τα μοσχεύματα, επειδή δεν έχει δικό του πράσινο ιστό», λέει ο Leuzinger. «Αλλά γιατί τα πράσινα δέντρα θα κρατούσαν το δέντρο-παππού ζωντανό στο δάπεδο του δάσους, ενώ δεν φαίνεται να παρέχει τίποτα για τα δέντρα υποδοχής του»;

Μια εξήγηση, λέει, είναι ότι τα μοσχεύματα ρίζας σχηματίστηκαν πριν ένα από τα δέντρα χάσει τα φύλλα του και γίνει κούτσουρο.

Οι ρίζες επεκτείνονται, επιτρέποντάς στα δέντρα να έχουν πρόσβαση σε περισσότερους πόρους, όπως το νερό και τα θρεπτικά συστατικά, καθώς και να αυξάνουν τη σταθερότητα τους στις απότομες πλαγιές του δάσους.

Όταν ένα από τα δέντρα σταματά να παρέχει υδατάνθρακες, αυτό μπορεί να περάσει απαρατήρητο και έτσι να επιτρέψει στον «συνταξιούχο» να συνεχίσει τη ζωή του στις πλάτες των γύρω, άθικτων δέντρων.

Κατά τη διάρκεια μιας ξηρασίας, για παράδειγμα, δέντρα με λιγότερη πρόσβαση στο νερό μπορεί να συνδέονται με εκείνα, τα οποία έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση, επιτρέποντάς τους να μοιράζονται το νερό και να αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης.

Photo Credit Unsplash 

Ωστόσο, αυτή η διασύνδεση θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει την ταχεία εξάπλωση ασθενειών όπως το κούτσουρο, λέει ο Leuzinger.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς σχηματίζονται τα ριζικά συστήματα μεταξύ των κούτσουρων και των ζωντανών δένδρων, ο Leuzinger ελπίζει να βρει περισσότερες παρόμοιες περιπτώσεις και να διερευνήσει την «εμβολιασμό» ριζών σε άθικτα δέντρα, γεγονός που θα συμβάλει στην επέκταση του πεδίου έρευνας.

Πηγή: Phys Org / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.