ΤΟΠΟΙ

Ο πιο απότομος δρόμος στον κόσμο

Απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων, σε κάποια σημεία, για λόγους ασφαλείας!

Το Χάρλεχ (Harlech), είναι μια μικρή πόλη, η οποία βρίσκεται στους λόφους της Βόρειας Ουαλίας, και μπορεί να υπερηφανεύεται για μια όμορφη παραλία, ένα κάστρο του 13ου αιώνα και μια εκπληκτική πανοραμική θέα.

Αλλά η πόλη μπορεί τώρα να προσθέσει και κάτι άλλο στη λίστα της, τον «πιο απότομο δρόμο του κόσμου», ο οποίος συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Ο Φορντ Πεν Λιχ (Ffordd Pen Llech), ένας φιδωτός στενός δρόμος μέσα από την πόλη, έχει κλίση 37,45%, εκτοπίζοντας από την πρώτη θέση την Μπάλντουιν Στριτ (Baldwin Street), στο Ντάνεντιν (Dunedin), με κλίση μικρότερη κατά 2,5%.

Πώς μετράται ο δρόμος; Η εγγραφή μετράται με βάση το πιο απότομο τμήμα (ύψιστης κλίσης) σε απόσταση 10 μέτρων. Εάν ληφθεί η μέση απότομη κλίση, θα μπορούσατε να έχετε έναν δρόμο όπου ένα τμήμα είναι εξαιρετικά απότομο και το υπόλοιπο είναι επίπεδο, κάτι που δεν είναι μια δίκαιη εκτίμηση.

Έτσι, η κλίση μετράται στο δρόμο ανά 10 μέτρα και από εκεί προκύπτει η συνολική κλίση.

Ο Ffordd Pen Llech είναι ένας από τους δύο δρόμους που περιβάλλουν το κάστρο Harlech, το άλλο σημαντικό σημείο της πόλης.

Ο δρόμος κατεβαίνει από τον βράχο που συνδέει το υψηλότερο κέντρο της πόλης με το σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στο επίπεδο της θάλασσας.

Η αναρρίχηση είναι μήκους 330 μέτρων, η οποία έχει μέση κλίση μόνο στο 15%, αλλά τμήματα του δρόμου φτάνουν στο εντυπωσιακό 37,5%.

Το Ffordd Pen Llech είναι τόσο απότομο ώστε τα οχήματα απαγορεύεται να περνούν από ορισμένα τμήματα για λόγους ασφάλειας. Για να αποφευχθούν προβλήματα το βόρειο μισό γίνεται ένας δρόμος μονής κατεύθυνσης με την κυκλοφορία προς τα κάτω.

Ο υπεύθυνος για την απόκτηση του τίτλου είναι ο κάτοικος Γκούιν Χέντλεϊ (Gwyn Headley), ο οποίος ήταν πεπεισμένος ότι ο Ffordd Pen Llech είχε μια πολύ απότομη κλίση, όταν κατέβαινε με το αυτοκίνητο του.

Όταν μπήκε στο Διαδίκτυο για να ερευνήσει το θέμα, διαπίστωσε ότι είχε πιο απότομη κλίση από τον κάτοχο του ρεκόρ Γκίνες. Για χάρη της περιοχής ξεκίνησε τις διαδικασίες για αναγνώριση της πρωτιάς.

Βίντεο Guinness World Records

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopi24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.