ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tο κρυμμένο φως της υποθαλάσσιας ζωής

Καταπληκτικές φωτογραφίες από πλάσματα που λάμπουν!

Πρόκειται για θαλάσσια είδη με φθορίζουσες πρωτεΐνες, τα οποία απορροφούν, μετασχηματίζουν και αντανακλούν το φως, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή παλέτα χρωμάτων.

H φωτογράφος και συγγραφέας Λουιζ Μάρεϊ (Louise Murray) παρουσίασε στο περιοδικό Hakai, μια ηλεκτρονική έκδοση για την επιστήμη και την κοινωνία στα παράκτια οικοσυστήματα, ένα μοναδικό άρθρο, το οποίο αναφέρεται σε αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία ψαριών, τα οποία λαμπυρίζουν στα σκοτεινά βάθη των θαλασσών.

Όπως εξηγεί η ίδια, ο φθορισμός συμβαίνει καθώς «το βραχύτερο μήκος κύματος του μπλε φωτός απορροφάται από ειδικές πρωτεΐνες στους ιστούς και επαναδημιουργείται ως μεγαλύτερα μήκη κύματος με πράσινα, κόκκινα, πορτοκαλιά και κίτρινα χρώματα».

Αν και ο ωκεανός φιλτράρει φυσικά το φως, αφήνοντας τον υποβρύχιο κόσμο να κυριαρχεί κυρίως σε μπλε κάτω το βάθος των 15 μέτρων περίπου, «η προσθήκη συγκεντρωμένου κυανού φωτός από τους φακούς και τα φλας που είναι συνδεδεμένα με τη φωτογραφική μηχανή μου διεγείρει την ισχυρότερη απόκριση από τις φθορίζουσες πρωτεΐνες».

Η Murray, όπως λέει, φωτογραφίζει τον θαλάσσιο φθορισμό για πάνω από 25 χρόνια, απαθανατίζοντας τον σε κοραλλιογενείς υφάλους από την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τις Φιλιππίνες. «Εργάζομαι πάντα τη νύχτα, όταν ο φθορισμός είναι πιο έντονος από το σκοτεινό υπόβαθρο», τονίζει.

Οι βιολόγοι έχουν ανακαλύψει ότι ορισμένα ψάρια έχουν κίτρινα φίλτρα στα μάτια τους, γεγονός που φαίνεται να υποστηρίζει τη θεωρία ότι ο βιοφθορισμός είναι κάτι περισσότερο από ένα όμορφο υποπροϊόν. Είναι στη φύση τους.

Πηγή: Smithsonian / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.