ΤΟΠΟΙ

Ο μεγαλύτερος ανάγλυφος χάρτης του κόσμου

Φτιάχτηκε πριν από έναν αιώνα!

Photo Credit Mapa en Relieve de Guatemala/Facebook

Στον εξαιρετικό ανάγλυφο χάρτη απεικονίζεται μια ολόκληρη χώρα, με τα βουνά, τα ηφαίστεια, τις πεδιάδες, τις λίμνες και τους ποταμούς της. Πρόκειται για τη Γουατεμάλα, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο Μεξικό, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα.

Η χώρα μπορεί να είναι μικρή αλλά έχει μια ιδιαίτερη τοπογραφία. Το βόρειο μισό της είναι μια τεράστια πεδιάδα με ζεστό και υγρό τροπικό κλίμα, αλλά το νότιο είναι ορεινό με χιονισμένες κορυφές και βαθιές κοιλάδες.

Αυτή η δραματική αντίθεση μεταξύ των ορεινών και των πεδινών περιοχών μπορεί να εκτιμηθεί καλύτερα σε αυτόν τον παλαιό τοπογραφικό χάρτη της χώρας.

Photo Credit Nerdoguate

Ο χάρτης είναι τρισδιάστατος και καλύπτει επιφάνεια περίπου 1.800 τετραγωνικών μέτρων. Είναι φτιαγμένος με κλίμακα 1:10.000 για την οριζόντια επέκταση, και 1:2.000 για την κατακόρυφη.

Δημιουργήθηκε το 1905 χωρίς τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, όπως η δορυφορική χαρτογράφηση, γεγονός το οποίο τον καθιστά ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Οι δημιουργοί του ήταν ο υποπλοίαρχος και μηχανικός Φρανσίσκο Βέλα (Francisco Vela) και ο μηχανικός Κλαούντιο Ουρούτια (Claudio Urrutia), οι οποίοι πέρασαν 15 χρόνια ταξιδεύοντας σε όλη τη χώρα πάνω σε γαϊδουράκια.

Photo Credit Nerdoguate

Ωστόσο, το σχέδιο τοπογραφίας που έκαναν είναι το πιο ακριβές που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Οι Vela και Urrutia χαρτογραφούσαν τα βουνά της Γουατεμάλας, τα ηφαίστεια, τις κοιλάδες, τις πεδιάδες, τα ποτάμια, τις λίμνες, τις ακτές, τα λιμάνια, καθώς και αμέτρητες πόλεις, τους δρόμους και σιδηροδρόμους.

Χρειάστηκαν 18 μήνες για να μετατραπεί ο πλούτος των δεδομένων, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί, σε έναν τεράστιο τοπογραφικό χάρτη από σκυρόδεμα.

Η βάση είναι φτιαγμένη από πέτρα, ενώ με ελαφρόπετρα είναι οι χώροι που αντιστοιχούν στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό ωκεανό. Τα περιγράμματα είναι από τούβλο, οι γραμμές των σιδηροδρόμων από μόλυβδο και οι γέφυρες από χάλυβα.

Photo Credit H. Grobe

Επίσης, υπάρχει μια υπόγεια δεξαμενή 60 κυβικών μέτρων, η οποία εφοδιάζει τις λίμνες και τα ποτάμια του χάρτη με ένα εσωτερικό σύστημα ρευμάτων νερού.

Κατά πολλούς είναι το μεγαλύτερο ανάγλυφο μοντέλο εδάφους που δημιουργήθηκε ποτέ. Περισσότερο από 70 χρόνια αργότερα, ένα παρόμοιο έργο επιχειρήθηκε στη Σκωτία από μια ομάδα Πολωνών στρατιωτών.

Είναι φτιαγμένος, επίσης, στην ίδια κλίμακα 1:10.000, αλλά η Γουατεμάλα είναι μεγαλύτερη από τη Σκωτία, γεγονός που κάνει τον χάρτη της Γουατεμάλας μεγαλύτερο.

Photo Credit Mapa en Relieve de Guatemala/Facebook

Photo Credit Museo Nacional de Historia de Guatemala.

Photo Credit Mapa en Relieve de Guatemala/Facebook

Photo Credit Nils Öberg

Photo Credit Nerdoguate

Photo Credit Mapa en Relieve de Guatemala/Facebook

Πηγή: Amusing PLanet / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.