ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Η αθάνατη μέδουσα!

Είναι το μοναδικό πλάσμα στον πλανήτη, το οποίο μπορεί να ζήσει για πάντα!

Η μικροσκοπική μέδουσα Turritopsis dohrnii προέρχεται από τη Μεσόγειο και διαθέτει τη μοναδική ικανότητα να ανανεώνει συνεχώς τον κύκλο ζωής της, αλλά μέχρι σήμερα κρατάει καλά κρυμμένο το μυστικό της αθανασίας.

Οι άνθρωποι έχουν προβληματιστεί με το θέμα της αθανασίας από την εποχή που εμφανίστηκαν. Έχουμε αμέτρητους μύθους και ιστορίες γι ‘αυτό, αλλά μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι η αιώνια ζωή ήταν δυνατή.

Το 1996, οι ερευνητές δημοσίευσαν μια μελέτη σχετικά με αυτό το μικρό είδος μέδουσας, το οποίο είναι ικανό να επανέλθει από ενήλικος σε εμβρυακή κατάσταση!

Η αθάνατη μέδουσα ξεκινά τη ζωή της ως προνύμφη, που ονομάζεται «planula», και εγκαθίσταται στον βυθό της θάλασσας, μεγαλώνοντας σε μια αποικία πολυπόδων.

Όταν αναπτυχθούν πλήρως, είναι ακόμα μικροσκοπικές, σε μήκος περίπου 4,5 χιλιοστών, αλλά φαίνεται να έχουν μια απίστευτη ικανότητα.

Μόλις απειλούνται από σωματικές βλάβες ή ακόμα και από λιμοκτονία, τα πλάσματα αυτά μπορούν να επιστρέψουν πίσω στη μορφή του πολύποδα, πετώντας τα πλοκάμια, συρρικνώνοντας τα σώματα τους και ξαναρχίζουν τον κύκλο της ζωής.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο νέος πολύποδας είναι γενετικά πανομοιότυπος με την αρχική μέδουσα, αλλά είναι μια νεανική εκδοχή της.

Ωστόσο, αυτή η απίστευτη ικανότητα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να βλαφτούν, καθώς πολλές Turritopsis Dohrnii πέφτουν θύματα των γενικών κινδύνων της ζωής στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των θηρευτών τους ή των ασθενειών.

Πάντως, η αθάνατη μέδουσα έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιστημονικών εργαστηρίων, με την ελπίδα να εντοπιστούν τα βλαστοκύτταρα, τα οποία θα δώσουν αθανασία στους ανθρώπους.

Βίντεο V101 Science

Πηγή: Oddity Central / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.