ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το μυστηριώδες γυαλί της ερήμου

Κανείς δεν γνωρίζει πότε και πώς βρέθηκε εκεί.

Στην έρημο της Λιβύης, στα σύνορα με την Αίγυπτο, στην περιοχή που ονομάζεται Μεγάλη Θάλασσα Άμμου (Great Sand Sea) έχει βρεθεί ένα πολύ μυστηριώδες αντικείμενο, για το οποίο είναι γνωστό ότι η δημιουργία του τοποθετείται πριν από 26 εκατομμύρια χρόνια!

Πρόκειται για ένα γυαλί, το οποίο έχει εντοπισθεί σε αυτήν την τεράστια περιοχή που απλώνεται σε πάνω από 650 χιλιόμετρα από το βορρά προς το νότο και περίπου 300 χιλιόμετρα από τα ανατολικά προς τα δυτικά, καλύπτοντας μια έκταση μεγαλύτερη ακόμη και της Ιρλανδίας.

Εκεί, υπάρχουν και τεράστιοι αμμόλοφοι ύψους 100 μέτρων, οι οποίοι σχηματίσθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην έρημο.

Σε αυτό το περιβάλλον βρίσκεται το παράξενο γυαλί. Θεωρείται το καθαρότερο φυσικό γυαλί πυριτίου που βρέθηκε ποτέ στον πλανήτη Γη.

Το χρώμα του είναι συνήθως κίτρινο ή πρασινωπό, ενώ μπορεί να είναι γαλακτώδες, και να περιλαμβάνει ακόμη και μικροσκοπικές φυσαλίδες, λευκές ρωγμές ή μαλακά μαύρα στροβιλίσματα.

Έτσι, περισσότεροι από χίλιους τόνους αυτών των γυαλιών απλώνονται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα καυτής ερήμου.

Τα περισσότερα από αυτά είναι στο μέγεθος λουστραρισμένων βότσαλων, ωστόσο υπάρχουν και άλλα είναι κομμάτια μεγάλου μεγέθους και βάρους. Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο κομμάτι που βρέθηκε ζύγιζε περίπου 26 κιλά.

Το φυσικό μυστηριώδες γυαλί της ερήμου της Λιβύης, μπορεί να διαμορφώθηκε από αστραπές, με ηφαιστειακή δραστηριότητα ή με μετεωρίτες που χτύπησαν τη Γη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έχει σχηματιστεί πριν από 26 εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που τους έκανε να υποθέσουν ότι προήλθε μετά από πτώση μετεωρίτη. Αλλά η θεωρία αυτή μάλλον δεν ευσταθεί, καθώς δεν υπάρχει εμφανής κρατήρας πρόσκρουσης.

Μια άλλη θεωρία αναφέρεται σε έναν κομήτη, ο οποίος εξερράγη κοντά στην επιφάνεια της ερήμου θερμαίνοντας την άμμο, με έντονες θερμοκρασίες που οδήγησαν στον σχηματισμό μιας γιγάντιας ποσότητας γυαλιού από πυρίτιο.

Η πρώτη επιστημονική ανακάλυψη του γυαλιού έγινε από τον Άγγλο Πάτρικ Κλέιτον (Patrick A. Clayton) το 1932, ο οποίος έφερε τα πρώτα δείγματα στην Ευρώπη για έρευνα.

Παρ ‘όλα αυτά, η ύπαρξη του γυαλιού ήταν πολύ γνωστή στον άνθρωπο πολύ πριν από αυτόν. Οι ντόπιοι στη Νεολιθική περίοδο έκαναν τα εργαλεία από το συγκεκριμένο γυαλί και αργότερα οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποίησαν, για να κατασκευάσουν κοσμήματα.

Ένα μεγάλο κομμάτι αυτού γυαλιού αναγνωρίστηκε σε αμφίεση του φημισμένου Αιγύπτιου Φαραώ Τουταγχαμών.

Πηγή: Charismatic Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Κατηγορίες:ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΦΥΣΗ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.