ΕΡΕΥΝΑ

Τα παιχνίδια με τα κατοικίδια διώχνουν το άγχος

Ποιες είναι οι διαπιστώσεις των ερευνητών.

Μόνο 10 λεπτά παιχνίδι με τους σκύλους και τις γάτες σας, μπορεί να οδηγήσει σε εντυπωσιακή μείωση των επιπέδων ορμονών του στρες, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό AERA Open.

Ψυχολόγοι από το κρατικό πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον (WSU) συγκέντρωσαν 249 φοιτητές, μόλις μια εβδομάδα πριν από τις τελικές εξετάσεις και τους μοίρασαν σε τέσσερις ομάδες.

Η πρώτη ομάδα μπορούσε να παίξει με αρκετές γάτες και σκύλους για 10 λεπτά, ενώ μια δεύτερη ομάδα παρακολούθησε άλλους ανθρώπους που ασχολούνταν με τα ζώα.

Μία τρίτη ομάδα, παρακολούθησε μια 10λεπτη παρουσίαση διαφανειών, οι οποίες περιείχαν φωτογραφίες ζώων και η τέταρτη ομάδα καθόταν χωρίς ερεθίσματα, αλλά οι ερευνητές είπαν στα μέλη της ότι θα μπορούσαν να παίξουν με τα ζώα σε 10 λεπτά.

Πριν και μετά τις συνεδρίες τους, σε όλους τους συμμετέχοντες είχαν γίνει εξετάσεις του σάλιου τους για τα επίπεδα της κορτιζόλης, δηλαδή της κύριας ορμόνης του στρες.

Η ομάδα που έπαιξε 10 λεπτά με τους τετράποδους φίλους μας είχε μια σημαντικά μεγαλύτερη πτώση στην κορτιζόλη από κάθε άλλη ομάδα.

Οι άλλες τρεις ομάδες παρουσίασαν, επίσης, πτώση στα επίπεδα κορτιζόλης, ωστόσο, η μείωση ήταν σημαντικά μικρότερη.

«Ήδη γνωρίζαμε ότι οι φοιτητές απολαμβάνουν την αλληλεπίδραση με τα ζώα και ότι τους βοηθά να βιώσουν πιο θετικά συναισθήματα» δήλωσε η Πατρίτσια Πέντρι (Patricia Pendry), αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα ανθρώπινης ανάπτυξης της WSU και συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Αυτό που θέλαμε να μάθουμε ήταν εάν αυτή η έκθεση θα βοηθούσε τους φοιτητές να μειώσουν το άγχος τους με λιγότερο υποκειμενικό τρόπο. Και το έκανε. Κάτι που είναι συναρπαστικό, γιατί η μείωση των ορμονών του στρες μπορεί με την πάροδο του χρόνου, να έχει σημαντικά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία».

Δεν είναι σαφές πώς τα κατοικίδια ζώα επηρεάζουν τη διανοητική κατάσταση ή την υγεία ενός ατόμου μακροπρόθεσμα.

Μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα κατοικίδια ζώα αυξάνουν ορισμένες πτυχές της υγείας, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων έχουν περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας από τους ιδιοκτήτες ζώων, τα οποία δεν ανήκουν στα κατοικίδια.

Η έρευνα επίσης δεν έψαχνε ειδικά να βρει μια υποκείμενη εξήγηση για την βραχυπρόθεσμη χαρά που παίρνουμε από τα χάδια των ζώων, ωστόσο, η προηγούμενη έρευνα βοήθησε να εξηγήσουμε πώς τα κατοικίδια ζώα παρέχουν κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη σε πολλούς ανθρώπους.

Σε σχέση με αυτό, μια εξήγηση μπορεί να είναι ότι η στενή σωματική επαφή με το χάιδεμα, η οποία γίνεται αντιληπτή ως έκφραση κοινωνικής υποστήριξης, βοηθά στη μείωση του στρες.

«Πολλά άτομα αντιλαμβάνονται ότι τα κατοικίδια ζώα τους παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη, ίσως πιο εύκολα από τους συνανθρώπους τους», αναφέρει η μελέτη.

Όποια και αν είναι η αιτία της συγγένειάς μας με μη ανθρώπινα είδη, σίγουρα δεν είναι κάτι νέο. Ένα από τα παλαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα ενός σκύλου χρονολογείται πριν από 14.200 χρόνια.

Φαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες του ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί, ή τουλάχιστον έδειξαν σεβασμό, σε αυτόν τον σκύλο, δεδομένου ότι βρέθηκε θαμμένος δίπλα σε δύο ανθρώπινους σκελετούς.

Πηγή: Ifl Science / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.