ΤΟΠΟΙ

Ο πύργος των ποντικιών

Υπάρχει ένας μακάβριος θρύλος γύρω από αυτόν.

Photo Credit Bawl

Σε ένα μικρό νησί στον ποταμό Ρήνο, έξω από το Μπίγκεν αμ Ράιν (Bingen am Rhein), στη Γερμανία, βρίσκεται ένας πέτρινος πύργος, τον οποίον είχαν χτίσει αρχικά οι Ρωμαίοι και αποκαταστάθηκε τον 10ο αιώνα.

Ο θρύλος αναφέρεται στο 970, μια χρονιά μεγάλου λιμού για τους Γερμανούς. Οι άνθρωποι καταβρόχθιζαν γάτες και σκυλιά για να επιβιώσουν, ενώ χιλιάδες ήταν τα θύματα.

Photo Credit János Korom Dr.

Την περιοχή κυβερνούσε ο αρχιεπίσκοπος του Μάιντς Χάτο Β’ (Hatto II), ο οποίος περιγράφεται ως σκληρός και αδίστακτος, ο οποίος ενδιαφερόταν μόνο για να αυξήσει την περιουσία του με οποιοδήποτε τρόπο.

Ο Hatto II είχε τον αχυρώνα του γεμάτο με σιτάρι, αλλά δεν έδινε στους φτωχούς που πέθαιναν από την πείνα και προσπαθούσε να τους πουλήσει σε τόσο υψηλές τιμές, τις οποίες οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά.

Photo Credit Arcalino

Οι αγρότες είχαν γίνει έξαλλοι και και σχεδίαζαν να επαναστατήσουν κατά του Hatto II, ο οποίος επινόησε ένα σατανικό τέχνασμα για να απαλλαγεί από αυτούς.

Υποσχέθηκε να δώσει τροφή στους πεινασμένους ανθρώπους και τους είπε να συγκεντρωθούν σε ένα άδειο αχυρώνα, όπου περίμεναν να έρθει το φαγητό.

Photo Credit travis nobles

Οι αγρότες ήταν πολύ χαρούμενοι και μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τον αρχιεπίσκοπο. Όταν, γέμισε ο αχυρώνας, ο Hatto II διέταξε τους υπηρέτες να κλειδώσουν τις πόρτες του και να βάλουν φωτιά.

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο αρχιεπίσκοπος παρακολουθούσε την τραγωδία, την οποία προκάλεσε και λέγεται ότι σχολίασε σαρκαστικά τις φωνές απόγνωσης των αγροτών, λέγοντας «ακούστε τα ποντίκια πώς τσιρίζουν»!

Photo Credit Márcio Cabral de Moura

Όταν, όμως, επέστρεψε στο κάστρο του, είδε έναν στρατό ποντικών να το πολιορκεί. Για να γλυτώσει αναζήτησε καταφύγιο στον πύργο που βρίσκεται σε ένα νησί στο Ρήνο, ελπίζοντας ότι τα ποντίκια δεν θα μπορούσαν να κολυμπήσουν.

Photo Credit TrainPhotographyDE

Αλλά αυτά τον ακολουθούσαν, έστω και αν χιλιάδες πνίγηκαν στο ποτάμι. Όσα έφτασαν εκεί, μπήκαν στον πύργο τρώγοντας τις πόρτες και έφτασαν μέχρι τον τελευταίο όροφο, όπου βρήκαν τον αρχιεπίσκοπο και τον έφαγαν ζωντανό.

Από τότε, ο πύργος έγινε γνωστός ως «πύργος των ποντικιών».

Photo Credit michael.berlin

Βέβαια, αυτός ο θρύλος δεν έχει ιστορική επιβεβαίωση, και τα υπάρχοντα στοιχεία λένε ότι ο Hatto II δεν ήταν καθόλου σκληρός και κακός ηγέτης.

Η σκληρότητα ήταν χαρακτηριστικό του προκάτοχου του Hatto I, ο οποίος είχε και αυτός φριχτό θάνατο από ποντίκια. Η ίδια ιστορία αναφέρθηκε αργότερα και για τον Hatto II, πιθανόν επειδή είχαν το ίδιο όνομα.

Photo Credit Frank Kehren

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ο θάνατος από ποντίκια που έτρωγαν κάποιον ζωντανό, θεωρείτο ως βίαιη τιμωρία, η οποία του άξιζε για τη σκληρότητα του. Τέτοιοι θρύλοι έχουν συνδεθεί με αμέτρητους ηγεμόνες, ωστόσο η πιο διάσημη έκδοση είναι αυτή με τον Hatto II.

Πάντως, ο «πύργος των ποντικιών» χρησιμοποιείτο από τους αρχιεπισκόπους του Μάιντς σαν σταθμός διοδίων για τα πλοία τα οποία διέσχιζαν τον Ρήνο, από τα μέσα του 13ου αιώνα.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.