DESIGN

Χάρτες επικοινωνίας των κρατών

Όλα τα δίκτυα μετακίνησης και μεταφορών.

Ο Πίτερ Άτγουντ (Peter Atwood) δημιούργησε 5 χάρτες, οι οποίοι δείχνουν «πόσο μικρός και πόσο αλληλένδετος είναι ο κόσμος, αν δεις τις δυνατότητες μετακίνησης».

Δίκτυα μεταφορών διασχίζουν τον πλανήτη, από ξηρά, θάλασσα και αέρα, επιτρέποντας να ταξιδεύουμε και να μοιραζόμαστε αγαθά και ιδέες σε όλο τον κόσμο.

«Αλλά μερικές φορές ξεχνάμε αυτές τις συνδέσεις και κλεινόμαστε στον μικρόκοσμό μας», επισημαίνει ο Atwood, εξηγώντας ότι δημιούργησε αυτή τη σειρά από χάρτες που περιλαμβάνουν κάθε μέσο, δείχνοντας «πόσο συνδεδεμένος είναι ο κόσμος μας και πώς οι άνθρωποι τον έχουν αλλάξει τα τελευταία 150 χρόνια».

Και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «κάθε ένας από αυτούς τους χάρτες λέει μια ιστορία για το πώς έζησαν οι άνθρωποι στον πλανήτη Γη. Πού επέλεξαν να ζήσουν; Πώς ταξίδεψαν; Πώς αναπτύχθηκαν και άλλαξαν οι πόλεις;

Πόλεις

Αυτός ο χάρτης δείχνει πού ζουν οι άνθρωποι. Μπορείτε να δείτε τη μεγαλύτερη πόλη του κόσμου, το Τόκιο, δεξιά, ως ένα από τα πιο φωτεινά μέρη του χάρτη. Οι έρημοι και οι ζούγκλες στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Αυστραλία σχεδόν εξαφανίζονται.

Δρόμοι

Υπάρχουν πάνω από 60 εκατομμύρια χιλιόμετρα δρόμων στον κόσμο. Σε αυτό το χάρτη, μπορείτε να δείτε πώς οι άνθρωποι έχουν φτιάξει δρόμους σε ορισμένα από τις πιο αφιλόξενα εδάφη που μπορεί να φανταστεί κανείς.

Ακόμη και σε μέρη όπου κανείς δεν ζει, μπορείτε να βρείτε δρόμους, οι οποίοι εκτείνεται σε ερήμους και βουνά για να συνδέσουν ανθρώπους από την άλλη πλευρά.

Σιδηρόδρομοι

Αυτός ο χάρτης δείχνει μερικές από τις διαφορές μεταξύ ηπείρων. Η Ευρώπη λάμπει πιο φωτεινά με το προηγμένο δίκτυο τρένων μεγάλης ταχύτητας, το οποίο επιτρέπει να ταξιδεύετε σχεδόν οπουδήποτε, χωρίς αυτοκίνητο.

Στη Βόρεια Αμερική, από την άλλη πλευρά, τα τρένα χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον για τη μεταφορά εμπορευμάτων σε τεράστιες αποστάσεις.

Στην Αφρική, οι περισσότεροι σιδηρόδρομοι κατασκευάστηκαν από Ευρωπαίους αποικιστές για να μεταφέρουν εμπορεύματα προς την ακτή για να ταξιδέψουν πίσω στην Ευρώπη.

Και στην Αυστραλία τα μακρύτερα τρένα στον κόσμο με περισσότερα από 500 βαγόνια μεταφέρουν άνθρακα και ορυκτά σε όλη την ύπαιθρο.

Αεροδρόμια

Για μερικά από τα πιο απομονωμένα μέρη του πλανήτη, είναι δυνατό να ταξιδέψουμε μόνο αεροπορικώς. Οι πόλεις στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, στην ενδοχώρα της Αυστραλίας και στον βόρειο Καναδά, δεν συνδέονται με τον υπόλοιπο κόσμο με δρόμους ή ράγες.

Οι άνθρωποι, τα τρόφιμα και οι προμήθειες μεταφέρονται αεροπορικώς.

Λιμάνια

Σχεδόν κάθε πόλη του κόσμου είναι χτισμένη είτε σε ακτογραμμή είτε σε ποτάμι. Για χιλιάδες χρόνια, ο μόνος τρόπος να συνδεθούν διαφορετικά μέρη ήταν τα πλοία.

Ακόμα και σήμερα, τα περισσότερα από τα τρόφιμα που τρώμε, τα ρούχα που φοράμε, τα αυτοκίνητα που οδηγούμε και τα πράγματα που αγοράζουμε μας έρχονται με καράβια.

Πηγή: Bored Panda / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.