ΕΡΕΥΝΑ

Τα ψάρια που τρέμουν το φως!

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Το clownfish έχει γίνει αγαπητό από την ταινία κινουμένων σχεδίων «Νέμο», αλλά έχει τις ιδιαιτερότητες του και δεν θέλει να βρίσκεται στο προσκήνιο, στους κοραλλιογενείς υφάλους όπου ζει.

Φαίνεται ότι η ντροπαλή φύση τους εκτείνεται και στην εκκόλαψή τους, καθώς δεν αφήνουν ούτε τα αυγά τους εάν ο χώρος που θα βρεθούν, είναι πολύ φωτεινός.

Αυτό σημαίνει ότι οι παράκτιες τουριστικές δραστηριότητες, οι οποίες συχνά συνοδεύονται από πολύ φως, θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για το όμορφο πλάσμα, και πιθανότατα και για άλλα είδη ψαριών.

Είναι γνωστό ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι απειλούνται από τις αυξανόμενες θερμοκρασίες των ωκεανών, την υπεραλίευση και άλλες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η καθηγήτρια Έμιλι Φόμπερτ (Emily Fobert) του Πανεπιστημίου Φλίντερς (Flinders University), στην Αυστραλία πρόσθεσε και έναν επιπλέον κίνδυνο, ο οποίος δεν έχει αναλυθεί όσο πρέπει.

Πρόκειται για τη φωτορύπανση, την οποία ονομάζει ALAN ή τεχνητό φως τη νύχτα.

«Υπάρχουν πολλές έρευνες για τις επιπτώσεις του ALAN στους χερσαίους οργανισμούς», δήλωσε η Fobert, «αλλά ελάχιστες εξετάζουν τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον. Και αυτό είναι εκπληκτικό επειδή τα ψάρια δεν είναι άνοσα στην έκθεση στο φως».

Η Fobert γνωρίζει δύο μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις του ALAN στα ψάρια, αλλά και οι δύο είναι σχετικές με συμπεριφορά, όπως η αναζήτηση τροφής, και όχι για την αναπαραγωγή.

Στο πλαίσιο της έρευνας της έριξε έντονο φως LED στην επιφάνεια των υδάτων κάτω από τα οποία ζούσαν τα clownfish. Όπως διαπίστωσε, κανένα από τα αυγά τους δεν εκκολάφτηκαν κάτω από το φως. Ωστόσο, εκκολάπτονταν κανονικά, αν βρίσκονταν στην άκρη της φωτεινής πηγής.

Με δεδομένο τον φωτισμό των υφάλων για τουριστικούς λόγους, δημιουργείται ένα σοβαρό πρόβλημα για τους θαλάσσιους οργανισμούς.

Οι εναλλακτικές λύσεις που προτείνει είναι η απενεργοποίηση των παράκτιων φώτων για λίγες νύχτες το μήνα ή αρκετές ώρες, ώστε να μην παρουσιάζεται πρόβλημα αναπαραγωγής.

Και αυτό γιατί πολλά αυγά σε κοραλλιογενείς υφάλους εκκολάπτονται λίγες ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα και συνεπώς ίσως να μην χρειάζονται μια ολόκληρη νύχτα για να βγουν τα νεογνά από το κέλυφος τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biology Letters.

Πηγή: Ifl Science / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.