ΕΡΕΥΝΑ

Μικρόβια ζουν σε αυτούς τους σχηματισμούς πάγου!

Παρόμοια με εκείνα που εντοπίστηκαν και σε άλλους πλανήτες!

Photo Credit ESO

Οι «λόγχες» του πάγου σχηματίζονται στα πιο σκληρά περιβάλλοντα της Γης και όπως ανακάλυψαν ερευνητές, είναι τόπος κατοικίας για διάφορα μικρόβια.

Αυτοί οι περίεργοι σχηματισμοί πάγου – οι οποίοι ονομάζονται «μετανοημένοι» (penitentes) λόγω της ομοιότητάς τους με τους πιστούς που σκύβουν για να προσευχηθούν – σχηματίζονται σε μεγάλα υψόμετρα σε ψυχρό και ξηρό περιβάλλον, όπως η υπεράγονη έρημος Ατακάμα (Atacama) στη Χιλή.

Όμως, αυτοί οι απόκοσμοι σχηματισμοί, είναι στην πραγματικότητα ένα καταφύγιο για αόρατες μορφές ζωής, μέσα σε φύκια χιονιού, όπως διαπίστωσε μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Μπόουλντερ (University of Colorado Boulder).

Photo Credit Steve Schmidt/CU Boulder

Τα μικρόβια βρέθηκαν στις «λόγχες», οι οποίες έχουν σχηματισθεί στην πλευρά του δεύτερου υψηλότερου ηφαιστείου στον κόσμο, του Γιουγιάγιακο (Volcán Llullaillaco) της Χιλής.

«Τα άλγη του χιονιού έχουν βρεθεί συνήθως σε ολόκληρη την κρυόσφαιρα και στις στήλες πάγου, αλλά η έρευνά μας κατέδειξε την παρουσία τους για πρώτη φορά στο ακραίο υψόμετρο», λέει η ερευνήτρια μικροβιακής βιολογίας Λάρα Βιμερκάτι (Lara Vimercati).

«Είναι ενδιαφέρον ότι τα περισσότερα φύκια χιονιού που βρίσκονται σε αυτόν τον τόπο, είναι στενά συνδεδεμένα με άλλα γνωστά άλγη από αλπικό και πολικό περιβάλλον».

Photo Credit Vrac

Σε ύψος περίπου 5.000 μέτρων πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, οι «μετανοημένοι» του Llullaillaco αποκάλυψαν κηλίδες κόκκινου χρώματος, τα οποία σύμφωνα με την ομάδα είναι υπογραφή μικροβιακής δραστηριότητας σε χιονισμένο και παγωμένο σχηματισμό.

Λαμβάνοντας δείγματα που μελέτησαν στο εργαστήριο, οι ερευνητές εντόπισαν τα μικρόβια στα οποία κυριαρχούν τα γένη των φυκιών Chlamydomonas και Chloromonas.

Μάλιστα, όπως λέει η ομάδα, είναι η πρώτη φορά που έχουν εντοπισθεί μικροβιακές ζωές να κατοικούν σε αυτές τις παράξενες δομές πάγου.

Photo Credit Steve Schmidt/CU Boulder

«Λαμβάνοντας υπόψη τη σκληρότητα του περιβάλλοντος όπου βρίσκονται, μπορούν να αντιπροσωπεύουν οάσεις για ζωή, επειδή αντιπροσωπεύουν διαλείπουσες πηγές νερού σε αυτά τα πολύ άγοντα μέρη» εξηγούν στη μελέτη τους.

Ανάλογες αναφορές έχουν γίνει σε πανύψηλες δομές, οι οποίες μοιάζουν με σκουριές στον Πλούτωνα και στη Σελήνη του Δία, την Ευρώπη. Και αν οι παγωμένες «λόγχες» λειτουργούν ως μια όαση για τη ζωή στις ξηρές Άνδεις, είναι πιθανό το ίδιο να ισχύει και αλλού στο ηλιακό σύστημα.

«Αυτή η πρώτη αναφορά των φυκιών χιονιού ανοίγει την πόρτα για μελλοντικές εργασίες, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τα υψόμετρα των κοινοτήτων αυτών των μικροβίων», καταλήγουν οι ερευνητές.

Photo Credit ESO/B. Tafreshi

«Υπάρχουν, βέβαια, πολλά να μάθουμε για το πώς οι μικροβιακοί πληθυσμοί έφτασαν στους παγωμένους σχηματισμούς, λέει η ομάδα». Αν δηλαδή συνέβαλαν με κάποιο τρόπο στη δημιουργία τους ή απλά μεταναστεύουν εκεί μετά τη δημιουργία τους.

«Ενδιαφερόμαστε για τις προσαρμογές των οργανισμών σε ακραία περιβάλλοντα», λέει ένας από τους ερευνητές, ο μικροβιακός οικολόγος Στιβ Σμιντ (Steve Schmidt). «Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα καλό μέρος για να αναζητήσουμε τα ακρότατα όρια της ζωής».

Τα ευρήματα της έρευνας αναφέρονται στο περιοδικό Arctic, Antarctic, and Alpine Research.

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.