DESIGN

Αυτόνομη προσγείωση αεροπλάνου χωρίς τη βοήθεια πιλότου

Εντυπωσιακή εφεύρεση Γερμανών επιστημόνων.

Ένα βίντεο που τράβηξαν επιστήμονες από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM), δείχνει ένα μικρό αεροπλάνο να προσγειώνεται μόνο του με τον πιλότο να έχει τα χέρια του μακριά από το σύστημα πλοήγησης.

Οι ερευνητές δείχνουν μια δοκιμαστική πτήση, στην οποία ένα τετραθέσιο αεροπλάνο εξοπλισμένο με πειραματικό οπτικό σύστημα εντοπισμού, πραγματοποιεί με επιτυχία μία πλήρως αυτοματοποιημένη προσγείωση.

Στα εμπορικά αεροπλάνα και σε άλλα μεγάλα αεριωθούμενα, οι αυτοματοποιημένες προσγειώσεις στηρίζονται κατά κύριο λόγο σε μια τεχνολογία που ονομάζεται Σύστημα Προσγείωσης Οργάνων (ILS), το οποίο χρησιμοποιεί ραδιοκύματα και αυτόματο πιλότο, για την καθοδήγηση των αεροσκαφών στην τελική τους προσέγγιση.

Υπάρχουν επίσης και άλλα συστήματα αυτόματης προσγείωσης, ακόμα και σε καιρικές συνθήκες με κακή ορατότητα, αλλά απαιτούν να είναι εξοπλισμένοι οι διάδρομοι με πολύπλοκη και δαπανηρή υποδομή κεραίας, η οποία δεν είναι πάντοτε διαθέσιμη ή πρακτική σε μικρότερα αεροδρόμια.

Για να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα και να υλοποιήσουν το όνειρο ενός αξιόπιστου, ασφαλούς, πλήρως αυτόνομου συστήματος προσγείωσης αεροσκαφών, μια ομάδα υπό την ηγεσία των ερευνητών του TUM ανέπτυξε μια εναλλακτική λύση που κάνει το ίδιο πράγμα με το ILS, χωρίς όμως να χρειάζεται καμία κεραία εδάφους.

Ονομάζεται «C2Land», και χρησιμοποιεί GPS για τον έλεγχο πτήσης σε συνδυασμό με ένα σύστημα πλοήγησης κατά την προσγείωση.

Η τεχνολογία περιγράφεται σε τρεις ξεχωριστές μελέτες. οι οποίες δημοσιεύθηκαν το 2019 και στηρίζεται σε ένα «οπτικό σύστημα εντοπισμού θέσης που αναπτύσσεται κάτω από τα 200 πόδια (60 μέτρα)».

Το σύστημα αυτό επεξεργάζεται τόσο το ορατό φως όσο και την υπέρυθρη ακτινοβολία, σε περίπτωση που η ορατότητα είναι κακή λόγω ομίχλης ή άλλων καιρικών συνθηκών, επιτρέποντας στο «C2Land» να αναγνωρίσει τον διάδρομο και να πραγματοποιήσει την προσγείωση.

Οι ερευνητές εξόπλισαν με το σύστημα C2Land ένα τροποποιημένο αεροσκάφος Diamond DA42, και είχαν ως δοκιμαστικό πιλότο τον Τόμας Βίμερ (Thomas Wimmer), στην πρώτη πτήση με την αυτοματοποιημένη τεχνολογία προσγείωσης.

Όπως δείχνει το βίντεο, ο Wimmer δεν παίρνει τον έλεγχο του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, επιτρέποντας στο εμπλεκόμενο αυτοματοποιημένο σύστημα να φροντίσει για ολόκληρη την προσέγγιση και την επαφή με το έδαφος.

«Οι κάμερες αναγνωρίζουν ήδη τον διάδρομο σε μεγάλη απόσταση από το αεροδρόμιο», λέει ο Wimmer.

«Το σύστημα κατευθύνει το αεροσκάφος μέσω της προσέγγισης προσγείωσης σε μια πλήρως αυτόματη βάση και το προσγειώνει ακριβώς στον κεντρικό άξονα του διαδρόμου».

Μερικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν αυτήν την πρώτη αυτόνομη προσγείωση ως κάτι που έχει ξαναγίνει, τουλάχιστον μία φορά από ένα πειραματικό πρωτότυπο Boeing, βεβαίως σε πολύ διαφορετικές και ελεγχόμενες συνθήκες και χωρίς επιβάτες.

Αντίθετα, η δοκιμαστική πτήση του TUM μοιάζει με το είδος της προσγείωσης που όντως πρέπει να κάνουν τα μικρά αεροπλάνα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και έγινε αυτόνομα.

Η έρευνα περιγράφεται στο ION 2019 Pacific PNT Meeting και στο AIAA SciTech Forum.

Βίντεο TUMuenchen

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.