ΕΡΕΥΝΑ

Τεράστια ζώνη από σάπια φύκια

Μια άλλη αναπάντεχη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής.

Τα φύκια όταν είναι ζωντανά, αποτελούν τους «πνεύμονες» της θάλασσας, καθαρίζοντας το νερό, παρέχοντας καταφύγιο για θηλαστικά και παράγοντας οξυγόνο μέσω φυτών φωτοσύνθεσης. Τα πράγματα αντιστρέφονται όταν τα φύκια πεθαίνουν για διαφόρους λόγους.

Η μεγαλύτερη ζώνη από νεκρά φύκια εντοπίστηκε από την Αφρική έως τον κόλπο του Μεξικού, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους επιστήμονες και προβλήματα στους κατοίκους παράκτιων περιοχών, οι οποίοι «πνίγονται» από τη δυσοσμία και δυσκολεύονται να ανασάνουν.

Η ζώνη, την οποία οι ερευνητές ονόμασαν Great Atlantic Sargassum Belt (GASB), εκτείνεται συνολικά σε 8.850 χιλιόμετρα και ζυγίζει πάνω από 20 εκατομμύρια τόνους.

Οι επιστήμονες μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την ανάπτυξη της ζώνης των φυκιών χρησιμοποιώντας δορυφορικές παρατηρήσεις της NASA από το 2011 έως το 2018, σύμφωνα με μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.

Τα φύκια επιπλέουν σε μπαλώματα, σαν μεγάλα χαλιά, τα οποία μετακινούνται κατά μήκος των ακτών και όταν βυθίζονται μπορούν να «πνίξουν» τα κοράλλια και τα θαλασσινά μαλάκια.

Σε ξηρά, νεκρά και πεθαμένα φύκια απελευθερώνουν υδρόθειο, το οποίο μυρίζει σαν σάπιο αυγό και μπορεί να είναι επιβλαβές για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

Το 2018, η κυβέρνηση των Μπαρμπάντος κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν τα φύκια κατέκλυσαν επτά παραλίες.

Τα δορυφορικά δεδομένα της NASA επιβεβαιώνουν ότι η ζώνη των φυκιών σχηματίζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Το 2015 και το 2018 υπήρξε η μεγαλύτερη «άνθηση» της, ενώ το φαινόμενο είχε αρχίσει να εμφανίζεται το 2011, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι, ο Αμαζόνιος απορροφά θρεπτικά συστατικά, ευνοώντας τα στοιχεία τα οποία καταλήγουν στον ωκεανό και ωθούν στην ανάπτυξη φυκιών.

Τα τελευταία χρόνια, η αύξηση της αποψίλωσης και της γεωργικής παραγωγής στις τροπικές περιοχές οδήγησε σε αύξηση του αζώτου και του φωσφόρου, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τα προκαταρκτικά πορίσματα της μελέτης.

Το χειμώνα, η φυσική ανοικοδόμηση που συμβαίνει στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής παράγει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από βαθιά νερά στην επιφάνεια όπου αναπτύσσεται το θαλασσινό «χαλί».

Επιπλέον, οι ερευνητές λένε ότι η χημεία του ωκεανού πρέπει να έχει αλλάξει για να προσφέρει ευνοϊκές συνθήκες που επιτρέπουν να γίνονται τόσο μεγάλες οι συγκεντρώσεις νεκρών φυκιών.

«Αυτό σχετίζεται τελικά με την αλλαγή του κλίματος, διότι επηρεάζει τις βροχοπτώσεις και την ωκεάνια κυκλοφορία, ακόμη και τις ανθρώπινες δραστηριότητες», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Τσουάνμιν Χου (Chuanmin Hu), προσθέτοντας ότι «ήρθαν εδώ, μάλλον, για να μείνουν».

Οι προβλέψεις είναι δύσκολες λόγω της πρωτοφανούς φύσης του GASB, αλλά οι ερευνητές λένε ότι ελπίζουν ότι το έργο τους να παρέχει ένα πλαίσιο για την κατανόηση και την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων στο μέλλον.

Πηγή: Ifl Science / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.