ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η πολυχρωμία της αλμύρας

Εικόνες από δορυφόρο εστιάζουν σε αλυκές στην αφρικανική έρημο.

Πριν από περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια, η έρημος του Καλαχάρι στη βόρεια Μποτσουάνα φιλοξενούσε μία από τις μεγαλύτερες λίμνες στον κόσμο. Χωρίς φυσική εκροή, τα άλατα συσσωρεύονταν αργά στις πιο χαμηλές περιοχές της.

Τότε, πριν από περίπου 10.000 χρόνια, η στάθμη των υδάτων άρχισε να υποχωρεί – εν μέρει επειδή η λίμνη ξεχείλιζε στις γύρω κοιλάδες, αλλά και λόγω του ξηρού κλίματος.

Όταν η λίμνη ξεράθηκε, δημιουργήθηκαν μια σειρά από «τηγάνια» αλατιού, έκτασης 30.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σήμερα, το Makgadikgadi Pan, όπως λέγεταιι, έχει περίπου το μέγεθος του Βελγίου και είναι μία από τις μεγαλύτερες αλυκές στον κόσμο.

Σε μια γωνία του Makgadikgadi Pan βρίσκεται ένα δίκτυο από έντονα κόκκινα, πορτοκαλί και πράσινα ορθογώνια. Αυτές οι «πισίνες» είναι ανθρωπογενείς λίμνες σχεδιασμένες να μαζεύουν το αλάτι από το νερό.

Οι λίμνες είναι γεμάτες με ένα λεπτό στρώμα υφάλμυρου νερού από ποτάμια που ρέουν από την Αγκόλα. Tο νερό εξατμίζεται σε θερμό ηλιακό φως και αφήνει πίσω του άλατα και τα ορυκτά.

Αυτή η σύγχρονη διαδικασία είναι παρόμοια με τη φυσική διαδικασία που δημιούργησε το Makgadikgadi Pan, εκτός βέβαια, από μια επιταχυνόμενη χρονική κλίμακα.

Οι λίμνες αυτές είναι σημαντικοί παραγωγοί ανθρακικού νατρίου, το οποίο χρησιμοποιείται στη βιομηχανία γυαλιού, στη μεταλλουργία, στη βιομηχανία απορρυπαντικών και στη χημική βιομηχανία.

Οι εικόνες δείχνουν τις τεχνητές λίμνες αλάτων σε διαφορετικές χρονικές στιγμές του έτους, με διαφορετικά χρώματα και φωτεινότητα.

Τα ποικίλα χρώματα προκαλούνται από μικροοργανισμούς οι οποίοι ζουν σε φύκια στις λίμνες εξάτμισης. Το επίπεδο της περιεκτικότητας σε αλάτι καθορίζει και τον τύπο του οργανισμού.

Τα κόκκινα φύκια δείχνουν ότι η η αλμύρα είναι μέτρια έως υψηλή. Τα πράσινα φύκια τείνουν να αναπτύσσονται σε χαμηλά επίπεδα. Η υγρή περίοδος αρχίζει συνήθως τον Νοέμβριο και οι λίμνες συνήθως κρατούν νερό και άλγη έως τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Πηγή: Earth Observatory-NASA / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.