ΜΟΥΣΕΙΑ

Το φρούριο που «έτρωγε» τις μπάλες των κανονιών!

Τίποτε δεν μπορούσε να ρίξει τα τείχη του.

Photo Credit National Park Service

Το 1702, όταν οι Ισπανοί κυβερνούσαν τη Φλόριντα, ο αγγλικός στόλος από την αποικιακή Καρολίνα πλησίασε το Καστίγιο ντε Σαν Μάρκος (Castillo de San Marcos), ένα ισπανικό προπύργιο στην ατλαντική ακτή, με σκοπό να το καταλάβει.

Το οχυρό ήλεγχε τα εμπορικά δρομολόγια της Ισπανικής Αυτοκρατορίας καθώς και τη γύρω πόλη του Αγίου Αυγουστίνου. Οι Άγγλοι θέλησαν να αποκτήσουν αυτά τα οφέλη.

Έτσι, με επικεφαλής τον κυβερνήτη της Καρολίνας Τζέιμς Μουρ, τα αγγλικά πλοία έριξαν τις άγκυρες τους και έκαναν πολιορκία, χτυπώντας με κανόνια τα τείχη του φρουρίου.

Photo Credit Shreeg88

Αλλά ακόμη και μετά από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας και κανονιοβολισμών, τα τείχη δεν πάθαιναν τίποτα. Απλώς, οι μπάλες άνοιγαν τρύπες, χωρίς να τα γκρεμίζουν. Ήταν σαν το κάστρο να τις… καταπίνει!

Αυτό το μυστήριο απασχόλησε τους ειδικούς και τους ιστορικούς για τους επόμενους τρεις αιώνες.

Κανονικά, μια μπάλα κανονιού δημιουργεί μεγάλες, βαθιές ρωγμές στην πέτρα, προκαλώντας καταστροφική βλάβη σε μια δομή. Αυτό σαφώς δεν συμβαίνει για τα τείχη που περιβάλλουν το Castillo de San Marcos.

Photo Credit University of Florida

Χτισμένα από κόκκινο-ιζηματογενείς βράχους, οι οποίοι σχηματίζονται από συμπιεσμένα κοχύλια νεκρών θαλάσσιων οργανισμών – τα τείχη υπέστησαν ελάχιστες ζημιές από τη βρετανική επίθεση.

Όπως περιέγραψε τότε ένας Άγγλος, ο βράχος «δεν σπάει, αλλά είναι σαν να καρφώνεις ένα μαχαίρι στο τυρί».

Οι Βρετανοί εξοργίσθηκαν και αφού έκαψαν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης του Αγίου Αυγουστίνου, το οποίου οι κάτοικοι είχαν καταφύγει μέσα στα τείχη, έλυσαν την πολιορκία και έφυγαν.

Photo Credit Library of Congress

Προσπάθησαν να καταλάβουν το φρούριο και πάλι το 1740, αλλά είχαν το ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα.

Το Castillo San Marcos είναι το παλαιότερο φρούριο με τείχη στις ΗΠΑ και μία από τις δύο μόνο δομές του κόσμου που κατασκευάσθηκαν με κοκίνα (coquina), δηλαδή βράχους από όστρακα.

Κατά τη διάρκεια της δραστήριας ζωής του, ποτέ δεν κατελήφθη βίαια, εν μέρει χάρις στο ασυνήθιστο υλικό κατασκευής του. Το 1900 αποσύρθηκε από τον κατάλογο οχυρών και έγινε Εθνικό Μνημείο των ΗΠΑ το 1924.

Photo Credit Mainstreetmark

Το 2015, πάνω από 300 χρόνια μετά την κατασκευή του οχυρού, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και τον αμερικανικό στρατό διεξήγαγε μια μελέτη των φυσικών ιδιοτήτων του coquina, για να καταλάβουν πώς αντιστάθηκε στα κανόνια στρες.

Αγόρασαν μικρές χαλύβδινες μπάλες και πυροβόλησαν με ταχύτητες από 160 έως 200 χιλιόμετρα την ώρα. Η ιδέα ήταν να μιμηθούν τις συνθήκες σύγκρουσης του τείχους με μια μπάλα κανονιού, σε μικρογραφία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης μια φωτογραφική μηχανή υψηλής ταχύτητας, η οποία έπαιρνε 200.000 εικόνες ανά δευτερόλεπτο, για να απεικονίσουν τις αντιδράσεις του βράχου από κοράλλια.

Photo Credit  Jonathan Zander

Πραγματοποίησαν παρόμοιες δοκιμές και σε άλλα υλικά, συγκεκριμένα ψαμμίτη και δομικό αφρό, για να συγκρίνουν τις ιδιότητές τους με εκείνα του coquina.

Τα πειράματα και οι αναλύσεις διήρκεσαν δύο χρόνια, και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτό το είδος του βράχου μοιάζει με ψαμμίτη, αλλά συμπεριφέρεται περισσότερο σαν αφρός.

Ο ψαμμίτης σχηματίζεται από κόκκους βράχου σε μια σκληρή, αλλά εύθραυστη δομή. Όταν τα βλήματα χτυπήσουν ψαμμίτη, αυτές οι εκπληκτικά ευαίσθητες συνδέσεις θρυμματίζονται.

Photo Credit fatzcatz

Αντίθετα οι βράχοι από όστρακα επιτρέπουν στα τείχη να δρουν περισσότερο σαν αφρός παρά σαν πέτρες, καθώς απορροφούν τη μηχανική καταπόνηση.

Έτσι, όταν μια μπάλα κανονιού χτυπούσε τα τείχη του Castillo de San Marcos, συνέθλιβε μεν τα κοχύλια, αλλά τα γύρω σωματίδια ανασχηματίζονταν για να κάνουν… χώρο να περάσει, καθώς το υλικό είναι πορώδες.

Όπως λένε χαρακτηριστικά οι ερευνητές, «λειτουργεί σχεδόν σαν φυσικός αφρός – οι μπάλες βυθίζονται σε αυτό και επιβραδύνεται η ταχύτητα τους».

Photo Credit Juliancolton

Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι Ισπανοί γνώριζαν για τις ιδιότητες του coquina όταν έχτισαν τα τείχη με τις πέτρες που εξόρυξαν από το κοντινό λατομείο. Αλλά σίγουρα έμαθαν να εκτιμούν τις απορροφητικές ιδιότητες του υλικού.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.