ΖΩΗ

Η πλωτή βιβλιοθήκη

Μοιράζει βιβλία σε απομονωμένα νησιά επί 70 χρόνια.

Photo Credit Bokbåten Epos/Facebook

Το μπουκμπότεν (bokbåten) είναι η πλωτή βιβλιοθήκη στη Σουηδία, η οποία μεταφέρει βιβλία στους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών, καταπολεμώντας τον αναλφαβητισμό (η Σκανδιναβία έχει από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο), βοηθώντας παράλληλα στην ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων.

Κάθε άνοιξη και φθινόπωρο από το 1953, η Βιβλιοθήκη της Στοκχόλμης μισθώνει ένα σκάφος για μια εβδομάδα, το φορτώνει με βιβλία και τα παραδίδει σε περίπου 23 κατοικημένα νησιά.

Photo Credit Bokbåten Epos/Facebook

Όταν το σκάφος «Epos»δέσει στο λιμάνι, οι κάτοικοι ανεβαίνουν στο πλοίο, για να επιστρέψουν τα βιβλία που δανείστηκαν κατά την τελευταία επίσκεψη και να ελέγξουν τις νεότερες προσφορές της βιβλιοθήκης.

Το σκάφος μεταφέρει περίπου 5.000 βιβλία κάθε φορά, και οι κάτοικοι μπορούν να υποβάλουν αιτήματα για μελλοντικές επιθυμίες. Οι τρεις ή τέσσερις εθελοντές βιβλιοθηκονόμοι, οι οποίοι εργάζονται στο πλοίο, λένε ότι, όπως θα περίμενε κανείς, οι πιο πρόσφατοι τίτλοι βιβλίων έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Photo Credit Anjie Zheng

Το 2018, μια γυναίκα με την επωνυμία Μαρία Αντερχάγκεν (Maria Anderhagen) ανέλαβε τη διαχείριση του bokbaten – εν μέρει- επειδή είχε το μεγαλύτερο υπόγειο στην πόλη και μπορούσε να αποθηκεύσει όλα τα βιβλία μεταξύ των ταξιδιών.

Στο εσωτερικό του πλοίου υπάρχουν ψηλά ξύλινα ράφια, μεγάλα τραπέζια, καροτσάκια για μεταφορά βιβλίων, μακρύ τραπέζι για έλεγχο και σημειώσεις διαφόρων γεγονότων που είναι κολλημένες στον τοίχο.

Photo Credit Anjie Zheng

Υπάρχουν βιβλία για παιδιά, δημοφιλή θρίλερ, βιβλία μεγάλου μεγέθους, κείμενα για την ιστορία και την επιστήμη, αλλά και εκδόσεις για το πλέξιμο, βιβλία μαγειρικής και ηχητικά βιβλία.

Δεδομένου ότι οι κάτοικοι των νησιών μπορούν να παραγγείλουν αντίγραφα εκ των προτέρων, κιβώτια βιβλίων στοιβάζονται γύρω από το σκάφος, τα οποία περιμένουν να παραδοθούν.

Photo Credit Anjie Zheng

Το πλοίο ξεκίνησε ως υπηρεσία μάθησης για τους αλιείς και τους εργαζόμενους σε νησιά, αλλά επεκτάθηκε για να εξυπηρετήσει κατοίκους, οι οποίοι προτιμούν να διαβάζουν αντίγραφα σε ηλεκτρονικά ή ακουστικά βιβλία.

Σύμφωνα με τη μελέτη του 2010, η πλωτή βιβλιοθήκη έχει μεγάλη αξία για τα παιδιά και τους ενήλικες, επειδή μπορούν έτσι να συμμετάσχουν στη σύγχρονη δημόσια βιβλιοθήκη.

Πηγή: Mother Nature Network / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.