ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Σούπερ σφηκοφωλιές

Έχουν γιγαντωθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Photo Credit Charles Ray

Οι μαζικές σούπερ φωλιές εντοπίσθηκαν στην Αλαμπάμα, προκαλώντας έντονη ανησυχία, καθώς εμφανίστηκαν πριν αρχίσουν οι ζέστες, ενώ εκφράζονται αμφιβολίες αν θα φύγουν, όταν έλθει ο χειμώνας!

Οι σφηκοφωλιές είχαν πρωτοεμφανιστεί εκεί το 2006. Από τότε οι κάτοικοι έβρισκαν μία ή δύο σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Photo Credit Charles Ray

Αυτή τη φορά, όμως, έχουν γεμίσει σπίτια, ακόμα και παλιά αυτοκίνητα, με τους επαγγελματίες στην αντιμετώπισή τους, να σηκώνουν τα χέρια ψηλά!

Δεν είναι μόνο το τεράστιο μέγεθος στις φωλιές που έχουν εντοπισθεί, αλλά το γεγονός ότι δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τον καιρό.

Όπως λέει ο εντομολόγος Τσαρλς Ρέι (Charles Ray), οι σφήκες εμφανίστηκαν τον Μάιο του 2019, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, που έρχονταν στα τέλη Ιουνίου.

Photo Credit Charles Ray

«Βρήκαμε τις φωλιές να απλώνονται σε εξωτερικούς χώρους σπιτιού και σε άλλα απίθανα μέρη, όπου δεν μπορούσες να φανταστείς ότι θα τις έστηναν», προσθέτει ο Ray, ο οποίος εργάζεται ως ερευνητής στο Auburn University της Αλαμπάμα.

Μόνο αυτός έχει εξακριβώσει τέσσερις σούπερ φωλιές, κάνοντας ήδη των αριθμό τους τετραπλάσιο του μέσου όρου ενός έτους. Επίσης, έχει δει και αρκετές άλλες σε εικόνες που του έχουν σταλεί.

Photo Credit Charles Ray

Όπως εξηγεί, μια συνηθισμένη φωλιά μπορεί να έχει περίπου 4.000 έως 5.000 μέλη και συνήθως δεν είναι μεγαλύτερη από μια μπάλα του βόλεϊ.

Οι τωρινές σούπερ φωλιές έχουν πολύ μεγάλο μήκος, καλύπτοντας τεράστιους αριθμούς από σφήκες, όπως 250.000 που εντοπίσθηκαν σε μία από αυτές!

Συνήθως, οι σφήκες πεθαίνουν τον χειμώνα, καθώς δεν μπορούν γενικά να επιβιώσουν στους ψυχρότερους μήνες ή εξαντλούνται οι πηγές τροφίμων.

Photo Credit Charles Ray

Στα θερμότερα όμως χρόνια, είναι πάντα απειλητικές, οδηγώντας σε καταστάσεις στις οποίες μπορούν να εμφανιστούν πολυετείς φωλιές – ειδικά αν περισσότερες σφήκες επιβιώνουν από το κρύο μέχρι την επόμενη άνοιξη.

«Σε αντίθεση με άλλα έντομα, όπως οι μέλισσες, στις σφήκες αρέσουν να τσιμπάνε τους ανθρώπους. Επειδή δεν χάνουν το κεντρί τους, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες» λέει ο εντομολόγος Σινγκ Πινγκ Χου (Xing Ping Hu), ο οποίος επισημαίνει ότι δεν πρέπει κανείς να προσπαθήσει μόνος του να διαλύσει αυτές τις φωλιές.

Πηγή: Sience Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.