ΝΕΑ

«Βάση φάντασμα» στην Ανταρκτική!

Έχει εγκαταλειφθεί, αλλά λειτουργεί από μόνη της.

Photo Credit British Antarctic Survey

Μια απομακρυσμένη επιστημονική βάση στην Ανταρκτική αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο, καθώς δημιουργήθηκε πάνω σε σημείο του παγετώνα, το οποίο θεωρήθηκε επικίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.

Ωστόσο, τα ζωτικής σημασίας πειράματα, τα οποία έχουν προγραμματισθεί, συνεχίζουν να γίνονται χωρίς την παρουσία των ανθρώπων!

Πρόκειται για τον βρετανικό σταθμό έρευνας Χάλεϊ (Halley), που βρίσκεται στο «ράφι» Μπραντ Άις Σελφ (Brunt Ice Shelf), ο οποίος δεν είναι… στοιχειωμένος, αλλά θα λειτουργεί εξ αποστάσεως, κάτω από συνθήκες κατάψυξης για τουλάχιστον εννέα μήνες, χάρη σε μια γεννήτρια ηλεκτρισμού υψηλής τεχνολογίας.

Photo Credit British Antarctic Survey

Τα πειράματα της επιστήμης που εξαρτώνται από αυτήν τη γεννήτρια, αφορούν μετρήσεις της τρύπας του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική και της παρακολούθησης της κοσμικής ακτινοβολίας. Διεξάγονται στη μέση του νότιου πολικού χειμώνα, δηλαδή σε πλήρες σκοτάδι, από τις 21 Ιουνίου.

Η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από μείον 40 βαθμούς Κελσίου, και οι πολικοί άνεμοι μεταφέρουν το χιόνι με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων την ώρα, δήλωσε ο Τόμας Μπάρνινγχαμ (Thomas Barningham), επικεφαλής του έργου για τη Βρετανική Έρευνα Ανταρκτικής (BAS).

Ο επιστημονικός σταθμός Halley λειτουργεί από την BAS στο Brunt Ice Shelf από το 1956 και ξαναχτίστηκε στην ίδια περιοχή αρκετές φορές.

Αλλά το 2017, τα κινητά κτίρια του έκτου σταθμού Halley μεταφέρθηκαν σε μια νέα θέση, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να καταστραφούν από ένα αυξανόμενο χάσμα στο ράφι του παγετώνα.

Photo Credit British Antarctic Survey

Έτσι, ο Halley έκλεισε το χειμώνα του 2017, επειδή η BAS αποφάσισε ότι δεν θα ήταν σε θέση να διασώσει το προσωπικό με αεροσκάφος ή πλοίο, αν κοβόταν ο πάγος.

Τώρα τα βασικά πειράματα συνεχίζονται μέσω δορυφορικού διαδικτύου, του οποίου ο εξοπλισμός βρίσκεται στον σταθμό και συνδέεται με τη γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Barningham θα είναι μεταξύ των πρώτων επιστημόνων που θα επιστρέψουν στον ερευνητικό σταθμό Halley όταν αρχίσει μια νέα καλοκαιρινή περίοδος τον Νοέμβριο, όταν θα μπορούν άνθρωποι να εγκατασταθούν μέχρι να έρθει και πάλι ο πολικός χειμώνας.

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.