ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Μπορείτε να πάρετε τη γάτα σας για μια βόλτα

Πώς θα της φορέσετε το λουράκι;

Όταν ζείτε σε ένα διαμέρισμα ή δεν έχετε εύκολη πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους, αρχίζετε να ανησυχείτε για τη γάτα σας που δεν βλέπει ποτέ τον κόσμο έξω από τους τέσσερις τοίχους.

Μια πιθανή λύση είναι να βγάλετε τη γάτα σας για μια βόλτα. Ναι, σαν να είναι ο σκύλος σας!

Σε αντίθεση με τα σκυλιά, ωστόσο, οι γάτες δεν είναι πάντα πολύ ενθουσιώδεις στο περπάτημα. Το να πάρετε τη γάτα σας για βόλτες μπορεί να είναι μια περίπλοκη διαδικασία, απαιτώντας πολλά υπομονή και φροντίδα.

Κάθε γάτα είναι διαφορετική και έχει τις δικές της προτιμήσεις και αντιπάθειες. Έτσι πριν καν σκεφτείτε να ανοίξετε την πόρτα, θα χρειαστεί να ασχοληθείτε με το αν η γάτα σας θα δεχτεί το κολάρο, με τρόπο που δεν θα την τραυματίσει.

Εάν καταφέρετε και βάλετε το λουράκι, αφήστε την να παίξει για λίγο γύρω από το σπίτι. Κάντε το αυτό μία φορά την ημέρα για περίπου 10 έως 20 λεπτά κάθε φορά, ελέγχοντας αν η γάτα σας είναι σε θέση να περιπλανηθεί εύκολα χωρίς καμία δυσφορία ή αναστάτωση.

Ο Ντάνιελ Κάμινγκς (Daniel Cummings), Διευθυντής Συμπεριφοράς για την Προστασία των Γατών, λέει ότι αν και κάποιες γάτες αντιδρούν θετικά στο λουράκι, πολλές το θεωρούν αγχωτικό.

Αν όλα πάνε θαυμάσια και η γάτα σας φαίνεται να μην την απασχολεί να φοράει λουράκι, τότε είναι καιρός για μια βόλτα μαζί σας στον έξω κόσμο.

Ξεκινήστε μεταφέροντας τη γάτα σας έξω από το σπίτι σας και αφήνοντάς την να μυρίζει γύρω από την περιοχή. Και πάλι, θα πρέπει να παρακολουθείτε από κοντά το πώς η γάτα σας βρίσκει την εμπειρία.

Εάν είναι πανικοβλημένη και σαφώς θέλει να επιστρέψει στο σπίτι, σταματήστε τον περίπατο και αφήστε την να επιστρέψει.

Την επόμενη φορά η βόλτα θα είναι πιο μακρινή. Αν η γάτα σας είναι άνετη που βγαίνει έξω με λουράκι, τότε μπορείτε να να την πάρετε σε ένα κοντινό πάρκο ή ακριβώς γύρω από το δρόμο του σπιτιού σας.

Είναι καλύτερο να μην προγραμματίσετε μια συγκεκριμένη διαδρομή. Οι γάτες δεν είναι σαν τα σκυλιά και δεν θα είναι ευτυχισμένες να πηγαίνουν κάπου που δεν φαντάζονται, οπότε αντί για μια επίσημη «βόλτα», σκεφτείτε το χρόνο σας έξω ως περισσότερο σαν μια γενική περιπλάνηση.

Δώστε τη γάτα σας αρκετό χώρο στο προβάδισμά της, για να αναζητήσετε τι την ενδιαφέρει και να μην αισθάνεται περιορισμένη, αλλά βεβαίως αποφύγετε περιοχές με αυτοκίνητα, δυνατούς θορύβους ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να της προκαλέσει έκπληξη και φόβο.

Ο Daniel λέει ότι οι γάτες είναι «ελεύθερα πλάσματα, τα οποία επιθυμούν να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους με τον δικό τους ρυθμό και να έχουν εύκολη πρόσβαση σε κατάλληλα κρησφύγετα αν αισθάνονται ότι απειλούνται».

Σε κάθε βήμα της διαδικασίας, θα πρέπει να προσέχετε τη γάτα σας για τυχόν σημάδια δυσφορίας, όπως να γλύφουν, να γκρινιάζουν ή να προσπαθούν να βγάλουν το λουράκι.

Εάν είναι δυσαρεστημένες, σταματήστε αμέσως και υποχωρήστε πίσω στο συνηθισμένο περιβάλλον τους. Και μην πανικοβληθείτε εάν η γάτα σας δεν θέλει να πάει για βόλτες.

Αντί να προσπαθείτε να εξαναγκάσετε τη γάτα σας να κάνει κάτι που δεν απολαμβάνει, αν ανησυχείτε για τα επίπεδα δραστηριότητας της, το καλύτερο στοίχημα είναι να κάνετε το εσωτερικό περιβάλλον όσο πιο διασκεδαστικό μπορείτε.

Εν ολίγοις, συντονίστε σε αυτό που θα απολάμβανε η γάτα σας, πάρτε τις για βόλτες αν το θέλουν, αλλά μην ανησυχείτε αν δεν αντιδρούν, καθώς έχουν άφθονο χρόνο παιχνιδιού στο σπίτι.

Πηγή: Metro / Εικόνες Unsplash/ Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.