GREECE VIEW

Η Σαντορίνη είναι όπως ο Άρης!

Βρέθηκαν παρόμοια πετρώματα…

Photo Credit Κλέαρχος Π. Καπούτσης

Η Σαντορίνη είναι πλέον ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο, αλλά πριν από 3.600 χρόνια συνέβη μία από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην καταγεγραμμένη ιστορία. Μεταξύ του υλικού που εκτέθηκε, οι επιστήμονες βρήκαν τώρα βράχους παρόμοιους με εκείνους του Άρη!

«Στον όρμο του Μπάλου, ο οποίος βρίσκεται στα νότια του νησιού, ανακαλύψαμε βασάλτες όπως αυτοί που έχουν εντοπιστεί από τα ρομποτικά οχήματα στον κόκκινο πλανήτη», λέει ο Ιωάννης Μπαζιώτης, ερευνητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συν-συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Icarus.

Photo Credit NASA

Όπως επισημαίνει, οι βράχοι έχουν παρόμοιες ιδιότητες με εκείνες ορισμένων μετεωριτών από τον Άρη, αλλά και χερσαίων πετρωμάτων που ταξινομούνται ως Martian analogues (εδάφη στη Γη με υποτιθέμενες γεωλογικές, περιβαλλοντικές ή βιολογικές συνθήκες ενός ουράνιου σώματος όπως ο Άρης).

Συγκεκριμένα, οι συγγραφείς επιβεβαιώνουν ότι αυτό το βασαλτικό υλικό είναι ισοδύναμο με εκείνο που εντοπίζεται στους κρατήρες Gusev και Gale του Άρη και ότι η χημική και ορυκτολογική του σύνθεση μοιάζει με εκείνη των μετεωριτών του Κόκκινου Πλανήτη.

Photo Credit NASA

«Οι βασάλτες αυτού του όρμου και άλλοι παρόμοιοι που βρήκαμε και σε δύο περιοχές βορειοανατολικά της Σαντορίνης, είναι άφθονοι», εξηγεί ο Μπαζιώτης.

Και προσθέτει ότι μπορούν να χρησιμεύσουν ως προσιτός και χαμηλού κόστους πόρος για πειράματα, αντί να χρησιμοποιήσουν σπάνια πετρώματα, τα οποία συλλέγονται στη Γη ή υλικό που παρασκευάζεται εργαστηριακά από συνθετικά μείγματα».

Photo Credit Κλέαρχος Π. Καπούτσης

Η Ανεζίνα Σολωμονίδου ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστήματος Αστρονομίας (ESAC) που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) κοντά στη Μαδρίτη, λέει ότι «η οπτική μικροσκοπία και οι γεωχημικές αναλύσεις δείχνουν ότι οι βασάλτες του Μπάλου έχουν ανάλογες χημικές και ορυκτολογικές ιδιότητες των υλικών που υπάρχουν στην επιφάνεια του Άρη».

Photo Credit Κλέαρχος Π. Καπούτσης

Παράλληλα με την τουριστική του σημασία, η Σαντορίνη έχει γίνει ένας εξαιρετικός προορισμός για συγκριτικές μελέτες πλανητών, ένας τομέας ο οποίος, σύμφωνα με τη Σολωμονίδου, «διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στο χαρακτηρισμό γεωλογικά απομακρυσμένων κόσμων, όπως πλανήτες και φεγγάρια, όσο και στην καλύτερη κατανόηση δικό μας πλανήτη».

Πηγή: Phys.org / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.