ΕΡΕΥΝΑ

Φώκιες τραγουδούν ανθρώπινες μελωδίες!

Μιμούνται όλα τα μουσικά θέματα, που ακούν!

Εικόνα Pixabay 

Έχουμε ακούσει διάφορα ζώα να μιμούνται ανθρώπινες φωνές ή ήχους, όμως δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι οι φώκιες είναι τόσο εξελιγμένες, ώστε να το κάνουν με μεγάλη άνεση!

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους (St Andrews), στη Σκωτία, εκπαίδευσαν τις φώκιες στο να μιμούνται ανθρώπινες φωνές, αλλά και γνωστές μελωδίες.

Οι φώκιες όχι μόνο τα κατάφεραν στην εκπαίδευσή τους, αλλά ανέπτυξαν δεξιότητες, οι οποίες μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα διαταραχών λόγου, τα οποία αντιμετωπίζουν κάποιοι άνθρωποι.

Στην έρευνα συμμετείχαν τρεις νεαρές γκρίζες φώκιες, τις οποίες οι επιστήμονες παρακολουθούσαν από τη γέννησή τους, για να κατανοήσουν τις συνήθεις συμπεριφορές τους.

Στη συνέχεια προσπάθησαν να τις εκπαιδεύσουν στην μίμηση ανθρωπίνων ήχων. Οι φώκιες διαθέτουν ζώνες συχνοτήτων, πολλές από τις οποίες χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, κυρίως με τη χρήση φωνηέντων.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι φώκιες μπορούσαν να διδαχθούν διαφορετικούς ήχους από συνδυασμούς φωνηέντων και να τους επαναλάβουν με ακρίβεια.

«Ήμουν έκπληκτη πόσο καλά οι φώκιες αντέγραφαν τους ήχους των μοντέλων που τους παίξαμε», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Αμάντα Στάνσμπερι (Dr Amanda Stansbury).

«Τα αντίγραφα δεν ήταν τέλεια, αλλά δεδομένου ότι δεν είναι τυπικοί ήχοι από φώκιες, είναι αρκετά εντυπωσιακό».

Η ομάδα διαπίστωσε ιδιαίτερη επιτυχία σε μια φώκια που λέγεται Zola, η οποία μπόρεσε να επαναλάβει μέχρι και 10 μοτίβα δημοφιλών τραγουδιών, συμπεριλαμβανομένων των κλασικών όπως το Twinkle Twinkle Little Star και το θέμα από το Star Wars.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι οι δυνατότητες τραγουδιού από τις φώκιες μπορούν να χρησιμεύσουν ως ένα νέο είδος μοντέλου για τη μελέτη των διαταραχών του λόγου στους ανθρώπους.

«Αυτή η μελέτη μας δίνει μια καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης της φωνητικής μάθησης, μιας δεξιοτεχνίας που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της ανθρώπινης γλώσσας», δήλωσε ο καθηγητής Βίνσεντ Μ. Τζάνικ (Vincent M. Janik).

«Η εύρεση άλλων θηλαστικών που χρησιμοποιούν το φωνητικό τους σύστημα με τον ίδιο τρόπο, μας πληροφορεί για το πώς οι φωνητικές δεξιότητες επηρεάζονται από τη γενετική και τη μάθηση και μπορούν τελικά να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων μεθόδων για τη μελέτη των διαταραχών της ομιλίας».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology.

Βίντεο University of St Andrews

Πηγή: New Atlas / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.