ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέα μορφή ρύπανσης έκανε την εμφάνισή της!

Κολλάει πάνω στα βράχια στις ακτές!

Photo Credit Ignacio Gestoso

Ερευνητές έχουν εντοπίσει μια κρούστα πλαστικών σωματιδίων, η οποία σχηματίζεται στις ακτές και αποτελεί πιθανή απειλή για τους οργανισμούς που ζουν και τρέφονται στα βράχια και θα μπορούσε να είναι ένας άλλος τρόπος, με τον οποίο το πλαστικό εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα.

Από το 2016, μια ομάδα από το Κέντρο Θαλασσίων και Περιβαλλοντικών Επιστημών (MARE) στην Πορτογαλία παρακολουθεί τη συσσώρευση πλαστικών κατά μήκος της ακτής της ηφαιστειακής νήσου της Μαδέρας, αξιολογώντας τον επακόλουθο αντίκτυπο στο τοπικό οικοσύστημα.

Photo Credit Hannes Grobe

«Οι κρούστες πιθανότατα προήλθαν από τη συντριβή μεγάλων τεμαχίων πλαστικού στις βραχώδεις ακτές, τα οποία απορροφήθηκαν και κόλλησαν με παρόμοιο τρόπο όπως τα άλγη ή οι λειχήνες», δήλωσε ο θαλάσσιος οικολόγος Ιγνάσιο Γκεστόζο (Ignacio Gestoso).

Η υφή που έχουν αυτές οι πλαστικές κρούστες μοιάζει με μασημένη τσίχλα ή οδοντόκρεμα, ενώ το σχήμα θυμίζει φυσικούς οργανισμούς που κολλούν στα βράχια, αποκαλύπτοντας πώς το πλαστικό κυριολεκτικά ενσωματώνεται στο περιβάλλον γύρω μας.

Ο Gestoso και η ομάδα του έχουν πάρει πολλά δείγματα από αυτά τα πλαστικά, για να τα διερευνήσουν περαιτέρω, αλλά η χημική ανάλυση αποκάλυψε ότι η κρούστα είναι πράγματι κατασκευασμένη από το ευρέως χρησιμοποιούμενο πολυαιθυλένιο, το υλικό που βρίσκεται σε πλαστικές σακούλες και τη συσκευασία τροφίμων.

Photo Credit Ignacio Gestoso

Και το πολυαιθυλένιο που προσκολλάται στην ακτογραμμή καλύπτει πλέον σχεδόν το 10% της επιφάνειας των πετρωμάτων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η ομάδα βρήκε, ακόμα, ενδείξεις ότι τα θαλάσσια σαλιγκάρια (Littorina littorea) ζούσαν στους βράχους με τις πλαστικές ουσίες, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να τις απορροφούν σαν τροφή.

Περαιτέρω έρευνα θα πρέπει να μας πει πόσο διαδεδομένο είναι το πρόβλημα και πόση επίδραση θα μπορούσε να έχει στην κοντινή άγρια ​​φύση, αλλά και γιατί τώρα οι επιστήμονες θέλουν απλώς να επιστήσουν την προσοχή στο πρόβλημα.

Photo Credit Ignacio Gestoso

«Ως ερευνητής θα προτιμούσα να αναφέρω άλλα είδη ευρημάτων και όχι μια μελέτη η οποία περιγράφει αυτόν τον θλιβερό νέο τρόπο πλαστικής ρύπανσης», πρόσθεσε ο Gestoso.

«Δυστυχώς, το μέγεθος του προβλήματος είναι τόσο τεράστιο που λίγα μέρη είναι απαλλαγμένα από πλαστική ρύπανση», κατέληξε.

Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Science of the Total Environment.

Πηγή: Earther / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.