ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το λουλούδι που αναγεννιέται αμέσως από τις στάχτες του!

Ένας φυτό με συμπεριφορά φοίνικα!

Photo Credit Alessandra Fidelis

Η μεγαλύτερη σαβάνα στη Νότια Αμερική, η Σεράντο (Cerrado), στη Βραζιλία είναι γνωστή στους επιστήμονες για την αξιοσημείωτη βιοποικιλότητα της, καθώς περιλαμβάνει περισσότερα από 12.000 διαφορετικά είδη φυτών.

Ένα από αυτά είναι το Bulbostylis paradoxa, το οποίο ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Οι επιστήμονες στη Βραζιλία διαπίστωσαν ότι το φυτό αυτό, ένα είδος θάμνου, έχει προσαρμοστεί για να ανθίζει αμέσως μετά από πυρκαγιές!

Σε όλα τα περιβάλλοντα, από τις οροσειρές μέχρι τα φαράγγια, οι πυρκαγιές είναι γνωστό ότι οδηγούν σε αναγέννηση των φυτών, η οποία προκύπτει όταν οι σπόροι στο έδαφος θερμαίνονται και φυτρώνουν αμέσως.

Photo Credit Alessandra Fidelis

Οι φυσικές πυρκαγιές αποτελούν μέρος του κύκλου ζωής αυτών των φυσικών συνθηκών, αλλά οι πιο καταστροφικές ανθρωπογενείς πυρκαγιές έχουν γίνει πιο συνηθισμένες τα τελευταία χρόνια.

Για να μελετήσουν τις επιπτώσεις των πυρκαγιών – φυσικών και ανθρωπογενών, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, προκάλεσαν ελεγχόμενες πυρκαγιές σε περιοχές του ενεργειακού χώρου βιοποικιλότητας.

Photo Credit B Mlry

«Έχουμε πειραματικά οικόπεδα στην κεντρική Βραζιλία από το 2013, γιατί θέλουμε να καταλάβουμε πώς η εποχή της φωτιάς και η συχνότητά της θα επηρεάσει τη βλάστηση της Cerrado. Και χρησιμοποιήσαμε τα έργα μας για να μελετήσουμε αυτό το καταπληκτικό είδος», λέει η Αλεσάντρα Φιντέλις (Alessandra Fidelis) κύρια συγγραφέας μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ecology.

Η Fidelis και η ομάδα της έμειναν έκπληκτοι από αυτό που ακολούθησε την πυρκαγιά. Δεν χρειάστηκε πολύ καιρό το Bulbostylis paradoxa, για να ανθίσει και πάλι.

Photo Credit B Mlry

«Αυτό το φυτό αντιδρά πολύ γρήγορα στη φωτιά. Τα κλαδιά του εμφανίστηκαν την επόμενη μέρα και τα λουλούδια του άνθισαν μόνο μια εβδομάδα αργότερα, ενώ το υπόλοιπο τοπίο ήταν ακόμα καμένο»!

Και όπως επισήμανε η Fidelis, «οι πυρκαγιές μας συμβαίνουν συνήθως κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, όταν δεν υπάρχει βροχή, κάτι που κάνει αυτό το φυτό πιο εντυπωσιακό, καθώς μπορεί να ανθίσει πολύ γρήγορα όταν δεν υπάρχει πουθενά νερό».

Photo Credit B Mlry

Τώρα οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν τη φυσιολογία του φυτού, για να βρουν ακριβώς τι προκαλεί την αντίδραση στη θερμότητα με αυτό τον τρόπο.

«Πιστεύουμε ότι συσσωρεύει πόρους στο dna του, οι οποίοι διατίθενται πολύ γρήγορα για την παραγωγή λουλουδιών μόλις συμβεί πυρκαγιά στην περιοχή».

Photo Credit B Mlry

Και όπως πρόσθεσε, «η μελέτη μας δείχνει τη σημασία της πυρκαγιάς για ένα συγκεκριμένο φυτό, το οποίο θα επηρεάσει επίσης την υπόλοιπη φυτική κοινότητα και ορισμένες υπηρεσίες οικοσυστημάτων, όπως η επικονίαση και η κατανομή του άνθρακα».

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.