ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Βρέθηκε η μυστηριώδης «γάτα-αλεπού»!

Πρόκειται για ένα νέο είδος, το οποίο θεωρείτο μύθος!

Στην Κορσική οι θρύλοι των φοβισμένων αγροτών μιλούσαν για ένα είδος «γάτας-αλεπούς», η οποία εμφανιζόταν τη νύχτα και ρήμαζε τα κοτέτσια τους.

Τελικά το μυστήριο με την «γκάτου-βόλπε» (ghjattu-volpe) λύθηκε με την έρευνα επιστημόνων σε μια μικρή περιοχή του δάσους Άσκο (Asco).

Πρόκειται για ένα νέο είδος αγριόγατας, όπως έδειξε και η εξέταση του γενετικού υλικού, από μια «γάτα-αλεπού», η οποία εντοπίσθηκε και εξετάσθηκε από βιολόγους.

Αν και το νέο είδος δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί επισήμως, το Εθνικό Γραφείο για το Κυνήγι και την Άγρια Ζωή (ONCFS) της Γαλλίας, ελπίζει ότι ο εντοπισμός του θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες για την προστασία των ειδών και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δεινή τους κατάσταση.

«Πιστεύουμε ότι είναι ένα άγριο φυσικό είδος το οποίο ήταν γνωστό, αλλά όχι επιστημονικά αναγνωρισμένο επειδή είναι ένα εξαιρετικά δυσδιάκριτο ζώο με νυκτερινές συνήθειες», δήλωσε ο Πιέρ Μπενεντετί (Pierre Benedetti), επικεφαλής περιβαλλοντικός τεχνικός του ONCFS στην Κορσική.

Σήμερα υπάρχουν δύο είδη αγριόγατου στον κόσμο – η ευρωπαϊκή αγριόγατα (Felis silvestris silvestris) και η αφρικανική αγριόγατα (F. silvestris lybica), αν και υπάρχει κάποια διαφωνία σχετικά με την ακριβή ταξινόμησή τους.

Υπάρχουν επίσης πολλά υποείδη αυτών των άγριων ζώων, συμπεριλαμβανομένης της άγριας γάτας της Σαρδηνίας (F. lybica sarda), στη γειτονιά της Κορσικής.

Η επιστημονική ανάλυση του «ghjattu-volpe» δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι η γενετική του δομή θα μπορούσε να είναι αρκετά ξεχωριστή, ώστε να αναγνωριστεί ως ένα νέο υποείδος, αν όχι ένα νέο είδος.

Μπορεί να μοιάζει με τις κατοικίδιες γάτες, αλλά διαθέτει κάποιες μοναδικές δυνατότητες οι οποίες τις ξεχωρίζουν, όπως η μακριά ουρά με τις μαύρες ρίγες.

Πήρε το όνομα «γάτα-αλεπού» λόγω του λεπτού σώματος και της κοκκινωπής γούνας. Πιστεύεται ότι τα αιλουροειδή μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά στην Κορσική από ανθρώπους κατά τη νεολιθική εποχή, πριν από περίπου 8.000 χρόνια, πιθανότατα ως μια μορφή ελέγχου των φιδιών και των αρουραίων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι άνθρωποι την είδαν για πρώτη φορά στο νησί το 2008. Οι πρώτες λίγες «γάτες-αλεπούδες» αναλύθηκαν από επιστήμονες περίπου οκτώ χρόνια αργότερα, το 2016, όταν το ONCFS βρήκε 12 από αυτές.

Ωστόσο, αυτές οι μικρές αγριόγατες παραμένουν ένα μυστήριο. Πολύ λίγα είναι γνωστά για τη συμπεριφορά και τη διατροφή τους, ενώ δεν είναι γνωστό το μέγεθος του πληθυσμού τους.

Πηγή: Ifl Science / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.