ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Σκουλήκι τρώει βράχους!

Δεν τους τρυπάει μόνο, αλλά τους χωνεύει!

Ένα μαλάκιο που έχει την εμφάνιση συνηθισμένου σκουληκιού, το Lithoredo abatanica, είναι στην ουσία ένα ζωντανό τρυπάνι, το οποίο με το κέλυφος που έχει την κορυφή του, διαλύει τους βράχους σε ποτάμι.

Το μικροσκοπικό, σκουληκόμορφο πλάσμα πρωτοεμφανίστηκε το 2006 κατά τη διάρκεια μιας έρευνας από το Γαλλικό Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, για τη βιοποικιλότητα στις Φιλιππίνες.

Αυτό το πλάσμα, το οποίο θεωρείται νέο είδος μαλάκιου, εντοπίστηκε προς το παρόν, μόνο σε μια έκταση του ποταμού Άμπαταν (Abatan), και σε μήκος μόνο 35 χιλιομέτρων.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα από διάφορες τοποθεσίες κατά μήκος του ποταμού σπάζοντας πέτρες με σφυρί, για να βρουν αυτό παράξενο σκουλήκι.

Ωστόσο, τα Lithoredo, παρά τα επιμήκη σώματα τους δεν είναι ακριβώς σκουλήκια, αλλά οστρακοειδή τα οποία εξελίχθηκαν και στο «κεφάλι» τους έχει μείνει το κέλυφος.

Αυτό, όμως, δεν χρησιμοποιείται για προστασία, αλλά ως ένα εργαλείο για να «μασά» κομμάτια βράχων προκειμένου να τραφεί!

Το νέο είδος μαλακίου έχει λευκό χρώμα, είναι γλοιώδες και έχει μήκος 10 εκατοστά. Στο παρελθόν, παρόμοια πλάσματα αποτελούσαν μάστιγα για τα ξύλα, αλλά το συγκεκριμένο δείχνει προτίμηση στον ασβεστόλιθο.

Το εργαλείο… εκσκαφής του διαθέτει δεκάδες μικροσκοπικά δόντια, ενώ ανάλυση που έγινε με ακτίνες Χ, οι βράχοι είναι η τροφή τους, την οποία χωνεύουν κανονικά.

Η ανακάλυψη αυτού του πλάσματος μπορεί να είναι σημαντική για τη φαρμακολογία, καθώς τα βακτήρια στα βράχια του θα μπορούσαν να μας δώσουν μια νέα κατηγορία αντιβιοτικών, ώστε να αντιμετωπισθεί η αυξανόμενη απειλής βακτηρίων ανθεκτικών σε φάρμακα.

Οι ερευνητές προγραμματίζουν περαιτέρω ανάλυση του γονιδιώματός τους προκειμένου να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για το πού ζουν αυτά τα πλάσματα, από πού προέρχονται, και ενδεχομένως να λύσουν το μυστήριο του γιατί εξελίχθηκαν να αλέθουν πέτρες.

Αυτή η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the Royal Society Β.

Βίντεο Northeastern

Πηγές: Science Alert και Ifl Science / Εικόνες Marvin A. Altamia and Reuben Shipway / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.