ΕΡΕΥΝΑ

Κατασκοπευτικοί δορυφόροι αποκαλύπτουν την έκταση της απώλειας παγετώνων

Φωτογραφίες, οι οποίες είχαν ληφθεί πριν από 50 χρόνια στα Ιμαλάια.

Εικόνα Josh Maurer/LDEO

Εικόνες από τους δορυφόρους κατασκοπείας του Ψυχρού Πολέμου αποκάλυψαν τη δραματική κατάσταση η οποία διαμορφώνεται από την κλιματική αλλαγή, δείχνοντας ότι η τήξη στην περιοχή έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια.

Η μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, δείχνει ότι από το 2000, τα ύψη των παγετώνων συρρικνώνονται κατά μέσο όρο 0,5 μέτρα ετησίως.

«Από αυτή τη μελέτη, βλέπουμε πραγματικά τη σαφέστερη εικόνα για το πώς έχουν αλλάξει οι παγετώνες των Ιμαλαΐων», δήλωσε ο Τζόσουα Μάουρερ (Joshua Maurer), από το «Lamont-Doherty Earth Observatory» του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Εικόνα NASA, Μπουτάν 

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και του 1980, ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό πρόγραμμα – με την επωνυμία «Hexagon» – ξεκίνησε να φωτογραφίζει κρυφά τη Γη, με 20 δορυφόρους σε τροχιά.

Οι συγκεκαλυμμένες εικόνες τραβήχτηκαν σε κυλίνδρους φιλμ, οι οποίοι έπεσαν στη συνέχεια από τους δορυφόρους στην ατμόσφαιρα με αλεξίπτωτα και συγκεντρώνονταν από στρατιωτικά αεροσκάφη.

Το υλικό αποχαρακτηρίστηκε το 2011, ψηφιοποιήθηκε από την Αμερικανική Γεωλογική Επιθεώρηση και τέθηκε στη διάθεση των επιστημόνων.

Εικόνα NRO, Hexagon

Μεταξύ των κατασκοπευτικών φωτογραφιών είναι τα Ιμαλάια – μια περιοχή για την οποία τα ιστορικά δεδομένα είναι λιγοστά.

Συγκρίνοντας αυτές τις εικόνες με πιο πρόσφατα δορυφορικά δεδομένα από τη Nasa και την Ιαπωνική διαστημική υπηρεσία (Jaxa), οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο της Γιούτα μπόρεσαν να δουν πώς άλλαξε η περιοχή.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Κολούμπια εξέτασε 650 παγετώνες στα Ιμαλάια μήκους 2.000 χιλιομέτρων και διαπίστωσε ότι μεταξύ του 1975 και του 2000, ένας μέσος όρος 4 δισεκατομμυρίων τόνων πάγου χάνονταν κάθε χρόνο.

Εικόνα NRO, Hexagon

Ωστόσο, μεταξύ 2000 και 2016, οι παγετώνες έλιωσαν περίπου δύο φορές ταχύτερα – χάνοντας κατά μέσο όρο περίπου 8 δισεκατομμύρια τόνους πάγου κάθε χρόνο.

Ο Maurer δήλωσε ότι «για να έχουμε μια αίσθηση κλίμακας, 8 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου είναι αρκετοί για να γεμίζουν 3,2 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων το χρόνο». Και η απώλεια πάγου δεν ήταν ομοιόμορφη, πρόσθεσε.

«Οι παγετώνες χάνουν το μεγαλύτερο μέρος του πάγου τους στα χαμηλότερα τμήματα του παγετώνα και είναι εκεί όπου διαπιστώνεται το μεγαλύτερο μέρος της αραίωσης τους. Ορισμένες από αυτές τις περιοχές έχουν αραιωθεί μέχρι και 5 μέτρα το χρόνο».

Εικόνα NRO/USGS, Ιμαλάια από δορυφόρο Hexagon

Μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, υπήρξε κάποια συζήτηση για την αιτία. Οι μεταβολές των βροχοπτώσεων στην περιοχή και οι αιθάλες οι οποίες αποτίθενται από βιομηχανικούς ρύπους πιστεύεται ότι έχουν επιταχύνει το λιώσιμο.

Ωστόσο, η ομάδα του Κολούμπια είπε ότι, αν και οι παράγοντες αυτοί συνέβαλαν, η αύξηση των θερμοκρασιών στα Ιμαλάια ήταν η κύρια αιτία.

«Το γεγονός ότι βλέπουμε ένα παρόμοιο χωροταξικό σχέδιο απώλειας πάγου σε τόσους πολλούς παγετώνες σε μια τόσο μεγάλη και κλιματικά περίπλοκη περιοχή, υποδηλώνει ότι πρέπει να υπάρξει κάποια γενική αναγκαστική δράση που να επηρεάζει το ίδιο όλους τους παγετώνες».

Εικόνα NASA, Έβερεστ 

Οι επιστήμονες λένε ότι οι συνεχιζόμενες απώλειες θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις, με βραχυπρόθεσμη συνέπεια την τεράστια αύξηση των πλημμυρών.

Μακροπρόθεσμα, εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή, οι οποίοι εξαρτώνται από το παγωμένο νερό στους παγετώνες, κατά τη διάρκεια των ετών ξηρασίας θα αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες δυσκολίες.

Πηγή: BBC / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.