ΖΩΗ

Γιατί τα κτίρια έχουν αυτά τα έντονα χρώματα στη Γροιλανδία;

Τι σημαίνουν για τους κατοίκους;

Βλέποντας τα πολύχρωμα κτίρια σε φωτογραφίες από τη Γροιλανδία, ο νους πηγαίνει στην προσπάθεια των κατοίκων να τα ξεχωρίζουν μέσα στο ομιχλώδες και κάτασπρο από το χιόνι τοπίο.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Κάθε χρώμα παραπέμπει σε συγκεκριμένη χρήση και λειτουργία του κτιρίου.

Το σύστημα έγχρωμης κωδικοποίησης των κτιρίων και των κατοικιών στη Γροιλανδία χρονολογείται από την αποικιακή το 1700 και την εποχή της αποικιοκρατίας.

Στόχος ήταν, με τα έντονα χρώματα, να βοηθηθούν οι άνθρωποι να διακρίνουν σπίτια και καταστήματα, πριν υπάρξουν αριθμοί στους δρόμους.

Έτσι, όλα τα κτίρια είναι βαμμένα σε ένα από τα πέντε βασικά χρώματα – κόκκινο, μαύρο, κίτρινο, πράσινο και μπλε – το καθένα με συγκεκριμένο νόημα.

«Το κόκκινο ήταν μακράν το χρώμα που χρησιμοποιείτο περισσότερο, καθώς αντιπροσώπευε το εμπόριο και την εκκλησία», λέει ο Ujammiugaq Engell, από το Εθνικό Μουσείο και τα Αρχεία της Γροιλανδίας.

«Αυτό σήμαινε ότι όλα τα κτίρια που σχετίζονταν με ένα από αυτά τα πράγματα, είτε ήταν ο ναός ή το κατάστημα ή το σπίτι στο οποίο ζούσε ο ιερέας, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ή υπάλληλος, θα ήταν κόκκινα.

»Αργότερα το εμπόριο μετατοπίστηκε στο δικό του χρώμα και τα καταστήματα άρχισαν να βάφονται μαύρα.

»Το κίτρινο αντιπροσώπευε αρχικά οτιδήποτε σχετίζεται με την υγεία. Όλα τα νοσοκομεία και τα ιατρεία ήταν ζωγραφισμένα κίτρινα, όπως και τα σπίτια όπου ζούσαν γιατροί και νοσηλευτές.

»Το πράσινο ήταν αρχικά το σύμβολο της ραδιοεπικοινωνίας και με την ανάπτυξη των προσωπικών συσκευών επικοινωνίας, έγινε αργότερα το χρώμα των τηλεπικοινωνιών.

»Τελευταίο, αλλά όχι ασήμαντο, ήταν το μπλε χρώμα, το οποίο συχνά προοριζόταν για την GTO (Τεχνική Οργάνωση της Γροιλανδίας) και τα εργοστάσια».

Ωστόσο, ο Ujammiugaq εξηγεί ότι το σύστημα δεν ήταν πάντα άκαμπτο, και σχεδόν πάντα υπήρχαν κτίρια στα προαναφερθέντα χρώματα, τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με τα διάφορα επαγγέλματα.

Πολλά από τα σπίτια στη Γροιλανδία εξακολουθούν να είναι βαμμένα με φωτεινά χρώματα, αλλά οι ιδιοκτήτες δεν χρειάζεται, πλέον, να είναι κολλημένοι στο σύστημα κωδικοποίησης χρωμάτων, καθώς είναι ελεύθεροι να ζωγραφίζουν την κατοικία τους σε οποιοδήποτε χρώμα επιλέγουν.

Όμως, κάποια πράγματα δεν αλλάζουν, έστω και αν έχουν περάσει αιώνες. Έτσι, τα νοσοκομεία είναι ακόμη κίτρινα και ο καθεδρικός ναός της Γροιλανδίας είναι ακόμα κόκκινος.

Πηγή: Daily Mail / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.