ΖΩΗ

Κάτοικοι νησιού ζητούν να καταργήσουν την ώρα!

Μια πρόταση, η οποία έρχεται από τη Νορβηγία.

Photo Credit Harald Groven

Το νορβηγικό νησί Σομάρεϊ (Sommaroy), όπου ο ήλιος δεν δύει το καλοκαίρι και δεν βγαίνει τον χειμώνα, ζητά να γίνει η πρώτη στον κόσμο ελεύθερη ζώνη χρόνου!

Περίπου 300 άτομα που ζουν στο νησί, στη βόρεια Νορβηγία, έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία… εναντίον της ώρας, διότι λένε η έννοια του χρόνου δεν είναι σχετική με αυτούς.

Ο Κελ Ούβε Βέντινγκ (Kjell Ove Hveding), ο οποίος είναι επικεφαλής της εκστρατείας «Time-Free Zone», δήλωσε ότι ο στόχος είναι να απελευθερωθούν οι νησιώτες από τα παραδοσιακά ωράρια εργασίας και τους χρόνους συναλλαγών στα κατάστημα, επιτρέποντάς τους να κάνουν «ό,τι θέλουμε, όταν θέλουμε».

Ο Hveding λέει ότι η κίνηση έχει νόημα, επειδή το Sommaroy – το οποίο βρίσκεται βόρεια του Αρκτικού Κύκλου – δεν έχει την εμπειρία του χρόνου, όπως ο υπόλοιπος κόσμος.

Αυτό συμβαίνει επειδή, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο, ο ήλιος δεν ανατέλλει καθόλου, και από τις 18 Μαΐου έως τις 26 Ιουλίου, ποτέ δεν δύει.

Ζώντας είτε σε διαρκή νύχτα ή σε μόνιμη ηλιοφάνεια σημαίνει ότι οι παραδοσιακές έννοιες της νύχτας και της ημέρας χάνουν γρήγορα το νόημά τους.

Μιλώντας στον νορβηγικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NRK, είπε: «Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από άγχος και κατάθλιψη.

»Σε πολλές περιπτώσεις αυτό μπορεί να συνδεθεί με το συναίσθημα της παγίδευσης από τον χρόνο και εδώ το ρολόι παίζει ρόλο. Θα είμαστε μια ζώνη χωρίς χρόνο, όπου όλοι θα μπορούν να ζήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη ζωή τους.

»Τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να πάνε στο σχολείο, αλλά να υπάρχει περιθώριο ευελιξίας. Κάποιος δεν χρειάζεται να τοποθετείται σε ένα κουτί με τη μορφή σχολείου ή ωρών εργασίας. Αν θέλετε να κόψετε το γκαζόν στις 4 το πρωί, τότε να το κάνετε».

Ο Hveding ξεκίνησε την εκστρατεία του στα τέλη Μαΐου 2019 μετά από μια συνάντηση στο δημαρχείο, όπου οι περισσότεροι από τους 300 κατοίκους του νησιού ψήφισαν να προχωρήσουν στην ιδέα της ελεύθερης ζώνης.

Ενώ η ιδέα μπορεί να έχει ξεκινήσει ως ένα τέχνασμα, αφού έλαβε παγκόσμια προσοχή, ο Hveding υπέβαλε μια αναφορά στον τοπικό βουλευτή Κέντ Γκούνμουντσεν (Kent Gudmundsen) σε μια προσπάθεια να την προωθήσει.

Ισχυρίζεται επίσης ότι έχει λάβει υποστήριξη από τις πόλεις Φίνμαρκ (Finnmark) και Νούρντλαντ (Nordland) – που βρίσκονται ακόμη πιο βόρεια – οι οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Επίσης, η ανακοίνωση της πρότασης έρχεται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταργήσει το θερινό και το χειμερινό ωράριο από το 2021.

Αυτό θα σήμαινε ότι η διπλή ετήσια αλλαγή ρολογιού – η οποία υιοθετήθηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων – δεν θα υπάρχει πια.

Πηγή: Daily Mail / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.