ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Γιατί η ματιά των σκύλων σε κάνει να λιώνεις!

Έχουν εξελιχθεί οι τετράποδοι φίλοι μας, λένε ερευνητές.

Σημάδι της κοινωνικοποίησης των σκύλων και της μεγαλύτερης επαφής με τον άνθρωπο, θεωρούν οι επιστήμονες την κίνηση των ματιών τους που σε κάνουν να υποχωρείς σε ό,τι θέλουν.

«Τα μάτια του κουταβιού», όπως τα λένε, είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης των σκύλων σε συνάρτηση με τους ανθρώπους.

Μια νέα μελέτη βρήκε ότι οι μύες του προσώπου, οι οποίοι υψώνουν τα φρύδια και κάνουν τα μάτια να φαίνονται μεγαλύτερα ή θλιμμένα, μπορούν να βρεθούν μόνο σε σκύλους και όχι σε λύκους, από τους οποίους προέρχονται.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα εκφραστικά μάτια στα σκυλιά μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων ασυνείδητων προτιμήσεων που τα επηρέασαν κατά τη διάρκεια της εξημέρωσης», δήλωσε η ψυχολόγος συμπεριφοράς Τζούλιαν Καμίνσκι (Juliane Kaminski) του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.

«Όταν οι σκύλοι κάνουν αυτή την κίνηση, φαίνεται να προκαλούν μια έντονη επιθυμία στους ανθρώπους να τους φροντίζουν».

Η Kaminski και η ομάδα της έχουν αποδείξει, στο παρελθόν, ότι τα σκυλιά κάνουν πραγματικά εκφράσεις του προσώπου ως μέσο επικοινωνίας με τους ανθρώπους.

Για την έρευνα αυτή, η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε τη συμπεριφορά του σκύλου σε σύγκριση με τους λύκους και διεξήγαγε μια συγκριτική ανάλυση της ανατομίας προσώπου και των δύο ειδών.

Επειδή οι σκύλοι και οι λύκοι πιστεύεται ότι έχουν εξελιχθεί από έναν κοινό πρόγονο, τέτοιες συγκρίσεις μπορούν ενδεχομένως να αποκαλύψουν τους τρόπους με τους οποίους τα 33.000 χρόνια εξημέρωσης έχουν αλλάξει το σκυλί.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη σύγκριση ανατομίας προσώπου σε τέσσερις λύκους και έξι σκύλους.

«Για να προσδιορίσουμε αν αυτή η κίνηση των ματιών είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης, συγκρίναμε την ανατομία και τη συμπεριφορά των δύο αυτών ειδών και βρήκαμε ότι ο μυς που επιτρέπει το σήκωμα των φρυδιών στα σκυλιά, ήταν μια μικρή ακανόνιστη συστάδα ινών στους λύκους», δήλωσε η ερευνήτρια Αν Μπάροους (Anne Burrows).

«Το ανασήκωμα των φρυδιών στα σκυλιά οδηγείται από έναν μυ, ο οποίος δεν υπάρχει σταθερά στον πλησιέστερο ζωντανό συγγενή τους, τον λύκο».

Επίσης, η ομάδα των ερευνητών μελέτησε τη συμπεριφορά των σκύλων και των λύκων, όταν είδαν μπροστά τους έναν άνθρωπο για δύο λεπτά.

«Τα σκυλιά σήκωσαν τα φρύδια τους περισσότερο και σε υψηλότερες εντάσεις από τους λύκους», δήλωσε η Kaminski.

Η μυϊκή ανατομία συνήθως εξελίσσεται πολύ αργά, επομένως αυτό φαίνεται να είναι μια αρκετά τεράστια αλλαγή, η οποία έγινε μόνο σε 10.000 χρόνια, ανέφερε η ομάδα. Ο λόγος, πιστεύουν, οφείλεται στα θετικά αποτελέσματα των εκφράσεων του προσώπου του σκύλου στις αλληλεπιδράσεις των σκύλων με τους ανθρώπους.

«Αυτή η κίνηση των φρυδιών κάνει τα μάτια των σκύλων να φαίνονται μεγαλύτερα, δίνοντάς τους παιδική εμφάνιση. Θα μπορούσαν επίσης να μιμούνται την κίνηση που κάνουν τα μάτια των ανθρώπων, όταν είναι λυπημένοι» δήλωσε η ψυχολόγος Μπρίτζετ Γουέιλερ (Bridget Waller) του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν πόσο σημαντικά μπορεί να είναι τα πρόσωπα, για να τραβήξουν την προσοχή μας και πόσο μια ισχυρή έκφραση του προσώπου μπορεί να οφείλεται στην κοινωνική αλληλεπίδραση».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο PNAS.

Πηγή: Science Alert / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.