ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Σιδηροδρομικοί σταθμοί βγαλμένοι από παραμύθια

Δημιουργούν ένα δροσερό περιβάλλον στην καυτή Σαουδική Αραβία.

Οι τέσσερις σταθμοί οι οποίοι ολοκληρώθηκαν μετά μια δεκαετία εργασιών από τη βρετανική εταιρία Foster + Partners, απαρτίζουν το σύστημα σιδηροδρόμων «High-Speed ​​Haramain» και αναμένεται να εξυπηρετήσουν έως και 135 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο παρέχει συνδέσεις υψηλής ταχύτητας μεταξύ τεσσάρων πόλεων και έχει σχεδιαστεί για να κρατά μια σχετικά άνετη θερμοκρασία ακόμη και κατά τη διάρκεια του καυτού καλοκαιριού.

Το μήκος του είναι 450 χιλιόμετρα και συνδέει τη Μέκα, τη Μεντίνα, την Τζέντα και το KAEC (King Abdullah Economic City).

Τα σχέδια των σταθμών είναι εμπνευσμένα από τις αρχιτεκτονικές παραδόσεις της περιοχής, λέει η εταιρεία, και προσφέρουν ένα σκιασμένο περιβάλλον, με πολύ μικρά ανοίγματα τα οποία επιτρέπουν ελάχιστο φως του ήλιου στο εσωτερικό.

«Η αειφορία είναι ένα σημαντικό θέμα που διατρέχει το έργο», εξηγεί η Foster + Partners. «Τα κτίρια του σταθμού είναι σχεδιασμένα με βάση την αρχή της αισθητικής μείωσης της θερμοκρασίας – από το εξωτερικό του σταθμού μέχρι την πλατφόρμα, οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος μειώνονται σταδιακά χωρίς την ανάγκη για μηχανική ψύξη».

Οι πλατφόρμες διαθέτουν μεγάλους ανεμιστήρες και συσκευές ψεκασμού, που συντελούν στη διατήρηση της θερμοκρασίας σε χαμηλά επίπεδα. Οι σταθμοί περικλείονται από γυάλινες προσόψεις, οι οποίες βοηθούν επίσης να μειώσουν τις εσωτερικές θερμοκρασίες.

Αν και οι 28 βαθμοί Κελσίου μπορεί να ακούγονται αρκετά υψηλοί για μερικούς, η περιοχή καταγράφει θερμοκρασίες 55 βαθμούς Κελσίου τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι τέσσερις σταθμοί του συστήματος «Haramain High-Speed ​​Rail» κατασκευάστηκαν, χρησιμοποιώντας ένα αρθρωτό σύστημα, απλοποιώντας και επιταχύνοντας την κατασκευή. Επιπλέον, έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορούν να επεκταθούν, εάν η ζήτηση αυξηθεί στο μέλλον.

Οι σταθμοί αναμένεται να εξυπηρετήσουν αρχικά περίπου 60 εκατομμύρια επιβάτες, φτάνοντας σε 135 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο, ενώ τα τρένα θα έχουν μέγιστη ταχύτητα 300 χιλιομέτρων την ώρα.

Πηγή: New Atlas / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.