ΕΡΕΥΝΑ

«Χάπι φύσης»!

Στρεσαρισμένοι; Βγείτε για είκοσι λεπτά στην εξοχή ή σε πάρκο…

Γνωρίζουμε ότι η φύση καταπραΰνει την ψυχή μας, αλλά τώρα μια νέα έρευνα αποκαλύπτει πόσο λίγο χρόνο χρειάζεται να αφιερώσουμε, για να αποκομίσουμε τα οφέλη.

Σύμφωνα με αυτή, τουλάχιστον 20 λεπτά ημερησίως αν περπατήσουμε ή καθίσουμε σε ένα μέρος που μας κάνει να έχουμε επαφή με τη φύση, μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της ορμόνης του στρες.

Οι επαγγελματίες στον τομέα της Υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλέον αυτήν την ανακάλυψη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology, για να… συνταγογραφήσουν «χάπια φύσης»!

Η επικεφαλής της έρευνας Μαίρη Κάρολ Χάντερ (MaryCarol Hunter), από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δήλωσε ότι μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ο χρόνος που περνάει κανείς στη φύση μειώνει το στρες, αλλά δεν ήταν σαφές πόσος είναι αρκετός, πόσο συχνά χρειάζεται να γίνεται ή και τι είδους εμπειρία στην εξοχή θα μπορούσε να βοηθήσει.

«Τώρα η έρευνά μας αποκαλύπτει», επισήμανε, «ότι θα πρέπει να αφιερώσετε 20 με 30 λεπτά σε περπάτημα ή απλώς να καθίσετε σε ένα μέρος που σας δίνει την αίσθηση της φύσης, κάτι το οποίο θα μειώσει αποτελεσματικά τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες».

Τα «χάπια φύσης» θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια λύση χαμηλού κόστους για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, οι οποίες προκύπτουν από την αυξανόμενη αστικοποίηση και τους τρόπους ζωής στην πόλη.

Η Χάντερ και οι συνεργάτες της σχεδίασαν ένα πείραμα, το οποίο θα έδινε μια ρεαλιστική εκτίμηση μιας αποτελεσματικής δόσης.

Τριάντα έξι κάτοικοι πόλης κλήθηκαν να λάβουν ένα «χάπι φύσης», με διάρκεια 10 λεπτά ή περισσότερο, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, σε χρονικό διάστημα οκτώ εβδομάδων. Τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, μετρήθηκαν από δείγματα σάλιου, τα οποία ελήφθησαν πριν και μετά από ένα «χάπι φύσης», μία φορά κάθε δύο εβδομάδες.

Οι συμμετέχοντες ήταν ελεύθεροι να επιλέξουν την ώρα της ημέρας, τη διάρκεια και τον τόπο της εμπειρίας τους στη φύση. Ωστόσο, έπρεπε να παίρνουν το «χάπι φύσης» την ημέρα και να αποφεύγουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του Διαδικτύου, των τηλεφωνικών κλήσεων.

Τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι μόνο μια εμπειρία είκοσι λεπτών στη φύση ήταν αρκετή για να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της κορτιζόλης. Η επίδραση ήταν πιο αποτελεσματική, όταν οι συμμετέχοντες αφιέρωναν τριάντα λεπτά…

Η Hunter ελπίζει ότι αυτή η μελέτη θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

Πηγή: EurekAlert! / Εικόνες Unsplash /Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.