ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το μυστηριώδες βυθισμένο δάσος!

«Αναδύεται» μετά από ισχυρές καταιγίδες.

Τα αρχαία δέντρα που σκεπάζονται από τη θάλασσα, ξεπροβάλλουν από την άμμο σαν τα πτερύγια του καρχαρία, σε παραλία του κόλπου Κάρντιγκαν (Cardigan), στο Ένισλας (Ynyslas), κοντά στο Μπορθ (Borth) της Ουαλίας.

Τον Μάιο του 2019 ήταν η τελευταία φορά που τα κούτσουρα από το δάσος βγήκαν στην επιφάνεια, μετά από μια καταιγίδα, ενώ οι συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή, «υπόσχονται» να το εμφανίζουν όλο και συχνότερα.

Η παραλία αυτή, σύμφωνα με τους γεωλόγους οι οποίοι μελετούν την περιοχή, ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια λιβάδια και αργότερα ένα δάσος.

Όπως περιγράφει ο γεωαρχαιολόγος Μάρτιν Μπέιτς (Martin Bates), «όταν το δάσος είναι εκτεθειμένο, αποτελεί ένα θαυμάσιο θέαμα. Είναι μια μεγάλη, σκούρα καφέ μάζα, η οποία εκτείνεται σε μεγάλη απόσταση».

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η περιοχή ήταν λιβάδια πριν από το δάσος και ότι τα δέντρα έχουν ηλικία περίπου 6000 ετών. Στη συνέχεια, περίπου πριν από 4500 χρόνια τα δέντρα ξεράθηκαν καθώς τα επίπεδα της θάλασσας αυξήθηκαν.

«Θα ήταν ένα παράξενο μέρος με τα νεκρά δέντρα να βρίσκονται στη θέση τους μέσα σε τούφες γρασιδιού, ενώ οι ρίζες τους πνίγονται σε θαλασσινό νερό», λέει ο Bates.

Οι κορμοί των δέντρων ανακατεύονται με ένα στρώμα λάσπης πάχους περίπου 10 μέτρων. Κάτω από αυτήν υπάρχει ένα άλλο στρώμα από πηλό και λάσπη περίπου 30 μέτρα βάθος.

Κάθε φορά που τα κύματα εκθέτουν το δάσος, «πρέπει να είσαι αρκετά γρήγορος και αποτελεσματικός στο χτένισμα της ακτής για να καταγράψεις νέα αξιοθέατα πριν σκεπαστεί ξανά».

Μετά από μια μεγάλη καταιγίδα, προσθέτει ο Bates, είναι συνήθως θέμα δύο ή τριών μηνών πριν η άμμος καλύψει πλήρως τα κούτσουρα και πάλι.

Πηγή: Atlas Onscura / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.