ΝΕΑ

Παγετώνας στη Γροιλανδία έγινε λίμνη!

Έλιωσαν εκατομμύρια τόνοι πάγων της μέσα σε λίγες ώρες!

Την εξαιρετικά επικίνδυνη τήξη της Αρκτικής δείχνει η εντυπωσιακή εικόνα που ανέβασε στο Twitter ο Στέφεν Όλσεν (Steffen Olsen), ερευνητής του κλίματος στο Δανικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο.

Ο Olsen, μαζί με τους ντόπιους κυνηγούς, έπρεπε να προχωρήσουν στον πλημμυρισμένο πάγο με τα έλκηθρα τους, για να ανακτήσουν τον ευάλωτο εξοπλισμό παρακολούθησης του καιρού και του ωκεανού.

Ο πάγος της θάλασσας κάτω από το συγκεντρωμένο νερό εξακολουθεί να έχει πάχος περίπου 1,2 μέτρα, αν και ο Olsen είπε ότι χρειάζεται γνώση του εδάφους για ασφαλή μετακίνηση.

Στα μέσα Ιουνίου, ο πάγος της Αρκτικής στη θάλασσα είναι σε χαμηλά επίπεδα γι ‘αυτή την εποχή του χρόνου και ο λιωμένος πάγος είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτος τόσο στην Γροιλανδία όσο και γύρω από αυτήν, όπου βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο φύλλο πάγου στον πλανήτη.

Οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει στη Γροιλανδία αυτή την εβδομάδα, οδηγώντας σε τήξη όχι μόνο του θαλάσσιου πάγου αλλά του πάγου στην επιφάνεια σχεδόν του μισού γιγαντιαίου νησιού.

Η Γροιλανδία είχε προηγουμένως μεγάλα επεισόδια τήξης, αλλά αυτό που συνέβη την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, σίγουρα εμπίπτει στην κατηγορία των ακραίων φαινομένων, καθώς η Γροιλανδία έχασε 2 δισεκατομμύρια τόνους πάγου (2 κυβικά χιλιόμετρα),  από περιοχές οι οποίες αντιστοιχούν σχεδόν στο 40% του νησιού.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η περιοχή της Αρκτικής είναι η περιοχή του πλανήτη που ζεσταίνεται γρηγορότερα με τους πάγους να μετατρέπονται σε νερό.

«Βλέπουμε τώρα ότι τήκεται γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο σημείο τουλάχιστον τους τελευταίους τρεισήμισι αιώνες και πιθανόν τις τελευταίες επτά ή οκτώ χιλιετίες», είχε δηλώσει ο γεωλόγος Λουκ Τρουσέλ (Luke Trusel).

Η Αρκτική, της οποίας η Γροιλανδία αποτελεί μείζον μέρος, αλλάζει τώρα με ρυθμούς τους οποίους μερικοί επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν.

«Χάνουμε την ικανότητα να κατανοήσουμε το μέγεθος της αλλαγής», δήλωσε ο Τζέρεμι Μάθις (Jeremy Mathis), ένας μακροχρόνιος ερευνητής της Αρκτικής. «Εξαντλούνται τα επίθετα για να περιγράψω το εύρος της αλλαγής που βλέπουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Mashable / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.