ΝΕΑ

Ομορφα αλλά επικίνδυνα τα «μπλε δάκρυα»

Η πρώτη έρευνα, η οποία χρησιμοποίησε δορυφορικά δεδομένα.

Εικόνα Yu-Xian Yang, Lienchiang county government, Taiwan

Οι δορυφορικές εικόνες, οι οποίες ελήφθησαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αποκαλύπτουν ότι οι τοξικοί μικροοργανισμοί, που ευθύνονται για την απόκοσμη μπλε λάμψη στη θάλασσα της Κίνας, γίνονται ολοένα και περισσότεροι.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters, αποτελεί την πρώτη, η οποία αξιοποίησε δορυφορικά δεδομένα για την παρακολούθηση της άλγης νοκτιλούκα σίντιλανς (noctiluca scintillans).

Αυτός ο μονοκύτταρος μικροοργανισμός παράγει την όμορφη βιοφωταύγεια με την μπλε λάμψη, που είναι γνωστή και ως «μπλε δάκρυα». Προτιμά τα παράκτια ύδατα, ειδικά κατά μήκος της ακτής της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας.

Εικόνα Sheng-Fang Tsai, National Taiwan Ocean University

Επίσης, τα φύκια αυτά χαρακτηρίζονται και ως «σπινθήρες της θάλασσας», καθώς στο φως της ημέρας εμφανίζονται ως «κόκκινη παλίρροια», «στραγγίζοντας» το νερό από οξυγόνο, με αποτέλεσμα να προκαλούν «νεκρές ζώνες».

Οι βιολόγοι έχουν προσπαθήσει κατά καιρούς να παρακολουθήσουν την άνθηση της άλγης, χρησιμοποιώντας βάρκες, αλλά αυτές οι προσπάθειες απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό, για να παρουσιάσουν μοντέλα διανομής της σε μεγάλες περιοχές.

Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν να βρεθούν μακρύτερα από την ακτή (μέχρι και 300 χιλιόμετρα) αλλά και σε πιο θερμά νερά (στους 28 βαθμούς Κελσίου) σε σχέση με ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι τώρα (στους 20 με 25 βαθμούς Κελσίου). Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αυτά τα φύκια έχουν γίνει πολύ περισσότερα τα τελευταία χρόνια.

Εικόνα NASA/University of South Florida optical oceanography lab.

Σε ό,τι αφορά την αιτία, οι ερευνητές την απέδωσαν στην υπερβολική απορροή θρεπτικών ουσιών από αγροκτήματα στην Κίνα, λόγω της αυξημένης χρήσης λιπασμάτων.

Για τη μελέτη, οι επιστήμονες κοίταξαν περίπου 1.000 εικόνες της θάλασσας της Ανατολικής Κίνας, οι οποίες ελήφθησαν από τους δορυφόρους Terra και Aqua της NASA και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2017.

Πηγή: Gizmodo / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.