ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Ο φουτουριστικός «Πύργος του Ήλιου»

Εντυπωσιακό κτίριο στο Καζακστάν.

Οι αρχιτεκτονικές εταιρείες Fundamental Architects και Omega Render, με έδρα το Ρότερνταμ, στην Ολλανδία, έχουν σχεδιάσει μια εκπληκτική δομή πάνω από τον ποταμό Ίσιμ (Ishim), στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα.

Κατασκευασμένο για τον μεγαλύτερο προγραμματιστή της χώρας, BI GROUP, το κτίριο μικτής χρήσης των 75.000 τετραγωνικών μέτρων, βρίσκεται στην καρδιά της πόλης.

Καταλαμβάνει έκταση 75.000 τετραγωνικών μέτρων, έχει ύψος που φτάνει στα 121 μέτρα και πρόκειται να περιλαμβάνει κατοικίες, γραφεία, ξενοδοχεία και χώρους για εμπορικές λειτουργίες.

Το κτίριο ονομάζεται «Πύργος του Ήλιου» και εμπνεύστηκε από τις ιδέες και τα σύμβολα του καζακικού πολιτισμού και παραδόσεων.

Το κυκλικό άνοιγμα στο κέντρο του κτιρίου συμβολίζει τον Ήλιο, την Ειρήνη και την Ενότητα – ένα σύμβολο βασικής σημασίας στην κουλτούρα της χώρας, το οποίο βρίσκεται στη σημαία της, ενώ συναντάται στα παραδοσιακά κοσμήματα και τα ρούχα.

Στο ισόγειο το κτίριο συνδέει δύο σημαντικά πάρκα μέσω μιας γέφυρας για πεζούς και ποδήλατα πάνω από τον ποταμό Ishim, ενώ ένα διώροφο εμπορικό κέντρο βρίσκεται πάνω από αυτήν.

Δύο τεράστιες λόγχες τριγωνικού σχήματος, εκατέρωθεν της βάσης του κυκλικού ανοίγματος, είναι τα κύρια σημεία εισόδου για τις πολυτελείς κατοικίες και τις πολυλειτουργικές πτέρυγες του πύργου.

Στην ταράτσα υπάρχει βεράντα προσβάσιμη στο κοινό και προσφέρει θέα στον ορίζοντα της πόλης.

Το έργο χρησιμοποιεί την ισχύ του νερού του ποταμού για την παραγωγή ρεύματος. Δεν απαιτεί ένα τυπικό φράγμα για τη δημιουργία υδροηλεκτρικής ενέργειας, αλλά εισάγει μια στενότερη διατομή του ποταμού κάτω από το κτίριο για να αυξήσει την ταχύτητα της ροής και την ισχύ της.

Η αντλία θερμότητας και ο έξυπνος προσανατολισμός στο κτίριο αποφεύγουν την υπερθέρμανση του από τη νοτιοδυτική πλευρά κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών ημερών.

Το έργο δημιουργεί νέες φιλικές προς το χρήστη συνδέσεις στο επίπεδο του δρόμου μεταξύ των βασικών τμημάτων της πόλης και γίνεται ένα νέο σημείο αναφοράς για τις επιχειρήσεις, τη ζωή και την αναψυχή στην πόλη των ανέμων.

Πηγή: Arch Daily / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.