ΖΩΗ

Δυστοπικός κόσμος με πύργους φαντάσματα

Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, που δεν ολοκληρώθηκε…

Δεν υπάρχουν δέντρα, δεν υπάρχουν αυτοκίνητα και στάσεις λεωφορείων, δεν υπάρχουν πάρκα, δεν υπάρχουν παιδικές χαρές, δεν υπάρχουν άνθρωποι. Μόνο άδειοι πύργοι.

Σε ένα άγονο τοπίο 50 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα την Τεχεράνη, στο Ιράν, το έργο Μέχρα Μερ (Mehra Mer) στην πόλη Πάρντις (Pardis), κατασκευάζεται επί πολλά χρόνια, αλλά δεν φαίνεται τα πράγματα να πηγαίνουν σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια.

Οι πύργοι αυτοί κατασκευάζονται από το 2104 και σήμερα θεωρούνται τα φαντάσματα ενός εκτεταμένου σχεδίου κατασκευών που κάποτε είχε προβληθεί από την προεδρία του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Το σχέδιο ήταν να οικοδομηθεί μια κοινότητα εξοπλισμένη με μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία, νοσοκομεία, ακόμη και πάρκα στο έρημο τοπίο.

Όμως, δεν δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στις οικολογικές συνθήκες και σύντομα ήρθε στο φως ότι «περίπου 200.000 μονάδες δεν είχαν πρόσβαση στα συστήματα ύδρευσης, θέρμανσης και αποχέτευσης».

Αν προσθέσετε τα προβλήματα στην οικονομία της χώρας και τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, είχαν ως αποτέλεσμα τα έργα να μείνουν στη μέση.

Photo Credit Manolo Espaliú

«Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες κοινότητες κατοικιών χτίστηκαν σε ολόκληρο το Ιράν», λέει ο φωτογράφος Μανόλο Εσπάλιου (Manolo Espaliú), ο οποίος απαθανάτισε το έργο κατασκευής του «Maskan-e Mehr».

«Δισεκατομμύρια αντλήθηκαν από την οικονομία για την ανέγερση 17 νέων πόλεων και τη δημιουργία περίπου 1,5 εκατομμυρίων κατοικιών. Ένας από τους κύριους στόχους της οικοδόμησης των κοινοτήτων αυτών ήταν η αντιστροφή της μετανάστευσης στις μεγαλύτερες πόλεις, όπου το βιοτικό επίπεδο επιδεινώνεται λόγω της ασφυκτικής κυκλοφορίας στους δρόμους, της ρύπανσης και των υψηλών ενοικίων».

Photo Credit Manolo Espaliú

Οι πύργοι που θεωρούνταν ανθεκτικοί στους σεισμούς είχαν αρχικά ως στόχο να βοηθήσουν τους άπορους, αλλά ο Manolo λέει ότι ο στόχος απέτυχε, αφού μόνο η μεσαία τάξη θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά να ζήσει εκεί, μετά την επιδείνωση της οικονομίας.

«Το σύστημα Maskan-e Mehr πρόσφερε στους κατασκευαστές δωρεάν κυβερνητική γη για να κατασκευάσουν προσιτές πρώτες κατοικίες. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι πολίτες έχουν δυσκολία να πάρουν μικρά τραπεζικά δάνεια, οι ιδιοκτήτες σπιτιών που υπέγραψαν για τη στέγαση στις νέες κοινότητες, πήραν 99ετή ενυπόθηκα δάνεια εγγυημένα από το κράτος.

Photo Credit Manolo Espaliú

»Οι τράπεζες ενήργησαν ως μεσάζοντες μεταξύ επενδυτών και κυβέρνησης, ενώ στην κεντρική τράπεζα δόθηκε εντολή να εκτυπώσει περισσότερα χρήματα για να εκπληρωθεί το πρόγραμμα. Το σχέδιο κατοικίας Maskan-e Mehr οδήγησε τελικά σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την οικονομική ανάκαμψη του Ιράν».

Βέβαια, το Ιράν δεν είναι η μόνη χώρα με παρόμοια αποτυχημένα κατασκευαστικά έργα. Οι πόλεις φαντάσματα της Κίνας, τα ημιτελή ξενοδοχεία της Αιγύπτου στην έρημο, και η πόλη των γαλλικών πύργων της Τουρκίας έρχονται στον νου.

Photo Credit Kuzu Group

Photo Credit Kuzu Group

Photo Credit Kuzu Group

Photo Credit Manolo Espaliú

Photo Credit Manolo Espaliú

Photo Credit Manolo Espaliú

Photo Credit Manolo Espaliú

Photo Credit Manolo Espaliú

Πηγή: Messy Nessy / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.