ΕΡΕΥΝΑ

Ποιες ώρες κοιμούνται οι άνθρωποι και πότε αποδίδουν;

Πόσες κατηγορίες υπάρχουν και τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο επιφανής Γερμανός ψυχίατρος Εμίλ Κρέπελιν (Emil Kraepelin) παρατήρησε ένα περίεργο μοτίβο μεταξύ των ασθενών του. Σε ορισμένους άρεσε να κοιμούνται νωρίς και να ξυπνούν νωρίς, ενώ άλλοι ήταν πιο παραγωγικοί εάν έμεναν ξύπνιοι αργά τη νύχτα και κοιμόντουσαν την επόμενη μέρα.

Βασιζόμενοι σε χρόνια συστηματικής κλινικής έρευνας, ψυχολογικών πειραμάτων και μελετών ύπνου, ο ίδιος και οι μαθητές του ήταν οι πρώτοι που περιέγραψαν αυτό που έχει γίνει πλέον μια σχεδόν καθολική έννοια: υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο μια διαίρεση ξενύχτηδων και πρωινών τύπων.

Σήμερα, ονομάζουμε αυτές τις δύο προτιμήσεις χρονοτύπους, αλλά πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο κατηγορίες ακόμη.

Μια έρευνα μεγάλης κλίμακας έχει εντοπίσει τον μεσημεριανό τύπο και τον απογευματινό!

Οι απογευματινοί βρίσκονται σε κατάσταση υπνηλίας το πρωί και το βράδυ, με την εγρήγορση τους να κυμαίνεται στον ενδιάμεσο χρόνο, μεταξύ μεσημεριού και νύχτας.

Από την άλλη μεριά, οι μεσημεριανοί είναι γενικά νυσταγμένοι από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, και είναι ξύπνιοι τα πρωινά και τα βράδια.

Οι ψυχολόγοι προσπαθούν να εξετάσουν τις πολυπλοκότητες αυτού του φάσματος για χρόνια, καθώς υπάρχει ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι ενδεχομένως να υπάρχουν τρεις ή ακόμα και τέσσερις κύριοι χρονότυποι μεταξύ των ανθρώπων!

Ενώ τα αποτελέσματα αυτών των προηγούμενων μελετών έχουν δείξει σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτών των ομάδων, η νέα μελέτη διαφέρει στο ότι βρίσκει αυτά τα μοτίβα πριν κατηγοριοποιηθούν οι συμμετέχοντες – και χωρίς να εφαρμόζουν χωριστές πρωινές και βραδινές κλίμακες.

Τα αποτελέσματα συγκεντρώθηκαν χρησιμοποιώντας απαντήσεις σε απευθείας σύνδεση από 1.305 άτομα, η πλειοψηφία των οποίων ήταν γυναίκες και σχετικά μικρής ηλικίας.

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες ολοκλήρωσαν έξι ερωτηματολόγια, τα οποία σχεδιάστηκαν, για να καθορίσουν τη βασική προτίμηση τους για τη πρωινή ή νυχτερινή λειτουργία τους, τον κιρκαδικό ρυθμό, την ποιότητα του ύπνου και την προβλεπόμενη αφύπνιση σε τυχαίες στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επιπλέον, κάθε μία από αυτές τις ερωτήσεις αναφερόταν σε έναν κανονικό ύπνο με χρόνο αφύπνισης στις 7:30 το πρωί.

Χρησιμοποιώντας στατιστικές αναλύσεις, οι ερευνητές ταξινόμησαν αυτές τις απαντήσεις σε τέσσερις ευρείς χρονοτύπους με τις δικές τους καθημερινές παραλλαγές στην υπνηλία.

«Κάποιος μπορεί χωρίς αμφιβολία να αναγνωρίσει τη διαίρεση των συμμετεχόντων στη μελέτη το πρωί, το βράδυ και δύο επιπλέον τύπους», γράφουν οι συγγραφείς στην έρευνα τους.

Στις μεταβιομηχανικές κοινωνίες, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων εμπίπτει σε έναν από τους τέσσερις ξεχωριστούς χρόνους που αναφέρονται παραπάνω, με μόνο το 30% των συμμετεχόντων να είναι εκτός αυτής της κατηγοριοποίησης.

«Οι 631 συμμετέχοντες είχαν αναγνωριστεί είτε ως πρωινοί είτε ως ξενύχτηδες», σημειώνουν οι συγγραφείς, «και 550 ανήκουν είτε στους απογευματινούς ή μεσημεριανούς τύπους».

Όσο επαναστατική μπορεί να εμφανιστεί αρχικά η έρευνα, έρχεται να προκαλέσει επιφυλάξεις, με τις μεγαλύτερες να αφορούν την απουσία δεδομένων τα οποία συγκρίνουν υποκειμενική και αντικειμενική υπνηλία. Μια άλλη είναι η άνιση αντιπροσώπευση της ηλικίας και του φύλου.

Ως εκ τούτου, οι συγγραφείς παραδέχονται ότι περαιτέρω έρευνα θα πρέπει να επαληθεύσει αυτές τις τέσσερις ξεχωριστές καμπύλες υπνηλίας και να γίνουν κατανοητοί ποιοι βιολογικοί, γενετικοί, ψυχοκοινωνικοί ή περιβαλλοντικοί παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξή τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science Direct.

Πηγή: Science Alert / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.