FOOD

Να γιατί αγαπάμε τις σοκολάτες

Και η αιτία δεν είναι η γεύση!

Η σοκολάτα αποτελεί το εύκολο και κλασικό γλύκισμα για μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο, πόσες από τις αγορές σοκολάτας βασίζονται στη γεύση και πόσο βασίζεται στη γυαλάδα της συσκευασίας της;

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει αυτό που ίσως υποψιαζόμαστε, για όλα τα τρόφιμα. Τον τρόπος συσκευασίας της σοκολάτας, ο οποίος δημιουργεί μια ισχυρότερη συναισθηματική έλξη από αυτήν που προκαλεί μόνο η γεύση.

Η ομάδα πίσω από τη μελέτη, που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία, λέει ότι το έργο τους θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για εταιρείες, οι οποίες αναζητούν ιδέες για το πώς να εμπορευθούν τα προϊόντα τους, καθώς και για να ενημερωθούμε περισσότερο για το πώς επιλέγουμε και τι βάζουμε στο καλάθι των αγορών.

«Υπάρχει μια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται τις εγγενείς ιδιότητες προϊόντων – όπως γεύση, άρωμα και υφή – οι οποίες σχετίζονται με τις αισθήσεις μας και εξωτερικά στοιχεία, όπως υλικά συσκευασίας, πληροφορίες, εμπορικό σήμα και τιμή – που σχετίζονται με γνωστικούς και ψυχολογικούς μηχανισμούς», λέει ο ερευνητής Φρανκ Ρ. Ντανσί (Frank R. Dunshea).

«Οι πληροφορίες που παρέχονται μέσω της συσκευασίας μπορούν να επηρεάσουν τις προσδοκίες των πελατών, αλλά και τη συναισθηματική τους ανταπόκριση, όταν η αισθητική τους εμπειρία επιβεβαιώνει ή δεν επιβεβαιώνει την αρχική τους εντύπωση».

Για αυτό το πείραμα, ερωτήθηκαν 75 εθελοντές με βάση τρεις προϋποθέσεις: δοκιμή γεύσης χωρίς να βλέπουν τη συσκευασία, παρατήρηση της συσκευασίας χωρίς γεύση και δοκιμή γεύσης με ορατή τη συσκευασία.

Για το τελευταίο μέρος, δείγματα της ίδιας σοκολάτας ήταν τυλιγμένα σε έξι διαφορετικές συσκευασίες – έντονη εμφάνιση, διασκεδαστική, απλή, ειδική, υγείας και εξαιρετική.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη γεύση του προϊόντος, τα συναισθήματα που τους προκάλεσε και το πόσο πιθανό θα ήταν να αγοράσουν τη συγκεκριμένη σοκολάτα στο μέλλον.

Οι εθελοντές βαθμολόγησαν τη γεύση της σοκολάτας χαμηλότερα αν το περιτύλιγμα δεν ταίριαζε με το περιεχόμενο. Επιπλέον, όταν τα περιτυλίγματα ανέφεραν θετικά λόγια, υπήρχε μια θετική σχέση ανάμεσα στην προτίμηση, τόσο της συσκευασίας, όσο και της γεύσης της σοκολάτας.

Εκεί, όπου η συσκευασία είχε πραγματική διαφορά, ήταν όταν τα περιτυλίγματα ήταν ορατά. Τα θετικά συναισθήματα τα οποία προκάλεσε η συσκευασία, είχαν άμεση επίδραση στην αποδοχή της ίδιας της σοκολάτας.

Προηγούμενη έρευνα έχει εντοπίσει πώς τα συναισθήματα και η συσκευασία μπορούν να καθοδηγήσουν τις επιλογές των τροφίμων μας – ειδικά αν οι προσδοκίες μας για το φαγητό που τρώμε ταιριάζουν με τον τρόπο που παρουσιάζεται στο ράφι – και αυτή η νέα μελέτη συνδυάζει τις δύο ιδέες μαζί.

Παρόλο που η γεύση σοκολάτας κατέληξε ως τη μεγαλύτερη επίδραση για την οποία οι εθελοντές θα την αγόραζαν στο μέλλον, ενδιαφέρον έχει η διακύμανση των εκτιμήσεων.

«Το 60% των αρχικών αποφάσεων των καταναλωτών σχετικά με τα προϊόντα, γίνεται στα καταστήματα μόνο με την κρίση της συσκευασίας», λέει ένας από τους ερευνητές, ο Σιγκφρέδο Φουέντες (Sigfredo Fuentes).

«Τα ευρήματά μας προσφέρουν σημαντικές γνώσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη προϊόντων για τον έλεγχο των εγγενών και εξωγενών χαρακτηριστικών του προϊόντος, ενισχύοντας τη συναισθηματική προσήλωση στα προϊόντα διατροφής».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heliyon.

Πηγή: Science Alert / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:FOOD

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.