ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κολοσσιαίες τρύπες σαν την Ελβετία στην Ανταρκτική!

Ένα από τα παράξενα και ανησυχητικά της κλιματικής αλλαγής.

Photo Credit NASA

Τον χειμώνα, όταν η θάλασσα στον Νότιο Πόλο έχει παγώσει, στην Ανταρκτική «ανοίγουν» τρύπες πάνω στους πάγους, μεγέθους Ελβετίας, δηλαδή μεγαλύτερες από 41.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα,.

Τα σπάνια, και αινιγματικά φαινόμενα, σημειώθηκαν τους χειμώνες του 2016 και του 2017, αν και είχαν άνοιξαν σημαντικά μεγαλύτερες τρύπες στη δεκαετία του 1970, ξεπερνώντας την έκταση της Νέας Ζηλανδίας, δηλαδή πάνω από 260.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Τώρα, οι επιστήμονες έχουν καταλάβει το γιατί εμφανίζονται τέτοιες μεγάλες τρύπες, γνωστές ως πολίνιας (polynyas), που σημαίνει στα ρώσικα «τρύπα στον πάγο».

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, χρησιμοποίησε παρατηρήσεις από μεγάλους πλωτήρες στον απομακρυσμένο ωκεανό, δορυφόρους της NASA, ακόμη και αισθητήρες, που είχαν συνδεθεί στα κεφάλια θαλάσσιων ελεφάντων.

Αυτό που διαπίστωσαν οι επιστήμονες είναι ότι τις τρύπες ανοίγει ζεστό νερό, το οποίο σπάει τον πάγο και βγαίνει στη επιφάνεια.

Και υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι αυτές οι εντυπωσιακές περίοδοι θέρμανσης του νερού μπορεί να αρχίσουν να συμβαίνουν συχνότερα, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Photo Credit  NASA Worldview / NASA Blue Marble

Οι τρύπες ανοίγουν γρήγορα και ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση και σε αυτό παίζουν ρόλο και μυστηριώδεις υποβρύχιες δίνες.

Κοντά σε αυτές τις τρύπες υπάρχει ένα τεράστιο υποβρύχιο βουνό, «σαν ένα Έβερεστ κάτω από τον ωκεανό», το σχήμα και η τοπογραφία του οποίου ενισχύουν την κίνηση των θερμών ρευμάτων προς στην επιφάνεια.

Ωστόσο οι ερευνητές έπρεπε να δώσουν απάντηση στο ερώτημα γιατί οι polynyas δεν εμφανίζονται κάθε χρόνο, αν και το Μάουντ Ράιζ (Maud Rise), όπως λέγεται το βουνό, «υπάρχει συνεχώς».

Το βασικό συστατικό της περιοχής είναι οι βίαιες καταιγίδες, με ανέμους σε ταχύτητες τυφώνα. Οι άνεμοι διαταράσσουν το νερό κάτω από τους πάγους, καθώς περνούν από ρωγμές και κοιλότητες.

Αυτό μπορεί να αναγκάσει μια βαθιά ψυχρή στρώση νερού κοντά στην επιφάνεια να αναταραχτεί επιτρέποντας στο θερμότερο τμήμα του, το οποίο περιέχει περισσότερο αλάτι, να ψάξει για διέξοδο προς την επιφάνεια της θάλασσας λιώνοντας τον πάγο.

Όπως λένε οι επιστήμονες, υπάρχει μια «απίστευτη απελευθέρωση θερμότητας», η οποία είναι ισοδύναμη με τη συνολική ποσότητα θερμότητας που συνήθως εκλύεται από τον Νότιο Ωκεανό ολόκληρο τον χειμώνα.

Photo Credit Dan Costa / University of California, Santa Cruz

Αυτή η θερμότητα, η οποία εκρήγνυται, απορροφάται στη συνέχεια από την ατμόσφαιρα, όπου μπορεί να έχει παγκόσμια επίδραση στα καιρικά φαινόμενα, επηρεάζοντας ακόμη και το κλίμα στους τροπικούς, φέρνοντας καταιγίδες.

Ως συνέπεια της γενικής διαταραχής του κλίματος του πλανήτη, οι ατμοσφαιρικοί επιστήμονες αναμένουν ότι οι άνεμοι, οι οποίοι περιβάλλουν την Ανταρκτική, θα γίνουν ισχυρότεροι, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει πολύ περισσότερες τρύπες στους πάγους.

Επιπλέον, η ίδια ανοδική πορεία της θερμότητας θα μπορούσε να βρει το δρόμο της προς τα όλο και πιο ευάλωτα ράφια πάγου της Ανταρκτικής, οδηγώντας στο λιώσιμο του παγετώνα.

Πηγή: Mashable / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.