ΕΡΕΥΝΑ

Τρώμε τουλάχιστον 50.000 πλαστικά σωματίδια το χρόνο!

Σοκάρουν τα αποτελέσματα έρευνας.

Ο μέσος άνθρωπος τρώει τουλάχιστον 50.000 σωματίδια μικροπλακιδίων το χρόνο και αναπνέει παρόμοια ποσότητα, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη που έγινε για την εκτίμηση της ανθρώπινης πρόσληψης πλαστικής ρύπανσης.

Ο πραγματικός αριθμός πιθανόν να είναι πολλές φορές υψηλότερος, καθώς μόνο ένας μικρός αριθμός τροφίμων και ποτών έχει αναλυθεί για τα να εξεταστεί η πλαστική μόλυνση.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού αύξησε δραστικά τα σωματίδια που καταναλώνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι επιπτώσεις της πρόσληψης μικροπλαστικών στην υγεία είναι άγνωστες, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσαν να απελευθερώσουν τοξικές ουσίες.

Ορισμένα κομμάτια είναι αρκετά μικρά για να διεισδύσουν στους ανθρώπινους ιστούς, όπου θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανοσολογικές αντιδράσεις.

Η μικροπλαστική ρύπανση δημιουργείται κυρίως από την αποσύνθεση πλαστικών απορριμμάτων και φαίνεται να είναι πανταχού παρούσα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι ερευνητές βρίσκουν μικροπλάσματα παντού: στον αέρα, στο έδαφος, στα ποτάμια και στους βαθύτερους ωκεανούς σε όλο τον κόσμο.

Έχουν εντοπιστεί, ακόμα, σε βρύσες και εμφιαλωμένο νερό, θαλασσινά και μπύρα. Βρέθηκαν επίσης σε δείγματα ανθρώπινων κοπράνων για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, επιβεβαιώνοντας ότι οι άνθρωποι καταπίνουν τα πλαστικά σωματίδια.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science and Technology, πήρε τα δεδομένα από 26 προηγούμενες μελέτες, οι οποίες μετρούν τις ποσότητες των μικροπλακιδίων στα ψάρια, τα οστρακοειδή, τη ζάχαρη, το αλάτι, την μπύρα και το νερό, καθώς και στον αέρα στις πόλεις.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έπειτα τις κατευθυντήριες οδηγίες της αμερικανικής κυβέρνησης για να υπολογίσουν πόσα σωματίδια θα έτρωγαν οι άνθρωποι σε ένα χρόνο. Όπως εκτιμούν, οι ενήλικες καταναλώνουν περίπου 50.000 μικροπλαστικά σωματίδια ετησίως και παιδιά περίπου 40.000.

Οι περισσότεροι τύποι τροφίμων και ποτών δεν έχουν δοκιμαστεί, πράγμα που σημαίνει ότι η μελέτη αξιολόγησε μόνο το 15% της πρόσληψης θερμίδων.

«Δεν γνωρίζουμε ένα τεράστιο ποσό. Υπάρχουν μερικά σημαντικά κενά στα δεδομένα», δήλωσε ο Κιέραν Κοξ (Kieran Cox), από το Πανεπιστήμιο της Βικτόριας στον Καναδά, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Άλλα τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα μεταποιημένα προϊόντα, το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα λαχανικά, μπορεί να περιέχουν εξίσου πολύ πλαστικό, είπε. «Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πλαστικών σωματιδίων σε αυτά».

Μερικά από τα καλύτερα διαθέσιμα δεδομένα είναι για το νερό, με το εμφιαλωμένο να περιέχει 22 φορές περισσότερο μικροπλαστικό από το νερό της βρύσης κατά μέσο όρο. Ένα άτομο που έπινε μόνο το εμφιαλωμένο νερό θα μπορούσε να καταναλώνει 130.000 σωματίδια ετησίως από αυτή την πηγή μόνο, σύμφωνα με τους ερευνητές, σε σύγκριση με 4.000 από το νερό της βρύσης.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει όταν εισπνέονται τα μικροπλάσματα, αλλά η νέα μελέτη υποθέτει ότι «τα περισσότερα εισπνεόμενα σωματίδια θα τα καταπίνουμε» αντί να εκτοξεύονται ή να φτερνίζονται.

Οι ερευνητές εκτιμούν επίσης ότι τα μικροπλαστικά σωματίδια από ένα μόνο γεύμα την ημέρα, θα μπορούσαν να προσθέσουν επιπλέον δεκάδες χιλιάδες στην ετήσια ποσότητα που καταναλώθηκε.

Ο Cox ήταν σαφής ότι δεν υπάρχουν ακόμη γνωστά αποτελέσματα για την υγεία, αλλά δήλωσε ότι τα απορροφηθέντα σωματίδια είναι «υψηλός κίνδυνος έκθεσης σε αριθμό. Θα μπορούσε να είναι μια πιθανή κλήση συναγερμού».

Η Στέφανι Ράιτ (Stephanie Wright), από το Κίνγκ Κόλετζ College του Λονδίνου, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι «αυτές οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι η έκθεση σε μικροπλακίδια είναι σχετικά χαμηλή σε σύγκριση με άλλα σωματίδια. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι η μέση δυτική διατροφή εκθέτει τους καταναλωτές δισεκατομμύρια μικροσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου, ένα κοινό πρόσθετο, κάθε μέρα. Ωστόσο, οι σχετικά χαμηλές μικροπλαστικές εκθέσεις για την υγεία είναι άγνωστες».

Οι επικεφαλής επιστημονικοί σύμβουλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσαν σε μια έκθεση τον Απρίλιο ότι «τα στοιχεία, σχετικά με τους κινδύνους για το περιβάλλον και τον τομέα της υγείας από μικροπλάστες, δημιουργούν βάσιμες ανησυχίες και ανάγκη για προφυλάξεις».

Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «οι αυξανόμενες επιστημονικές αποδείξεις σχετικά με τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης μικροπλαστικής ρύπανσης, σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια επιμονή και μη αναστρεψιμότητα, υποδηλώνουν ότι πρέπει να ληφθούν λογικά και αναλογικά μέτρα για την αποφυγή της απελευθέρωσης μικροπλαστικών».

Ο Cox δήλωσε ότι η έρευνά του είχε αλλάξει τη δική του συμπεριφορά. «Σίγουρα κινούμαι μακριά από τις πλαστικές συσκευασίες και προσπαθώ να αποφύγω όσο το δυνατόν περισσότερο το εμφιαλωμένο νερό», είπε.

«Η αφαίρεση πλαστικών μίας χρήσεως από τη ζωή σας και η στήριξη εταιρειών που απομακρύνονται από τις πλαστικές συσκευασίες θα πρέπει να έχουν μη τυπολατρικό αντίκτυπο», ανέφερε ο Cox.

«Τα γεγονότα είναι απλά. Παράγουμε πολλά πλαστικά και τελειώνει τα οικοσυστήματα, στα οποία είμαστε μέρος».

Πηγή: Guardian / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.